Igrana serija o dinastiji Nemanjić, u režiji Marka Marinkovića i prema scenariju Gordana Mihića, najveći je dosadašnji projekat RTS-a. Jedna od 220 lokacija na kojima će nastajati scene iz velike srpske istorije je Lipovačka šuma, a setovi sa snimanja  mogu da se  mjere sa setovima najboljih svjetskih serija.
Odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a Marko Novaković, reditelj dela Marko Marinković, glumci Vojin Ćetković, Nada Šargin i Milena Pavlović Čučilović samo su neki od članova brojne ekipe koja vrijedno radi i snima već dvije sedmice.

Novaković je istakao da je ovo vjerovatno najveća i najobimnija igrana TV serija koju Radio-televizija Srbije radi u svojoj istoriji.

Prije malo više od godinu i po dana smo ušli u pripremu za javni anonimni konkurs za scenario koji je imao radni naslov Krunisanje Stefana Prvovjenčanog – prva nemanjićka kraljevina, da bi danas nosila naziv Nemanjići – rađanje kraljevine. Konkurs je bio anoniman da bi svi pisci imali podjednake šanse da upravo njihov tekst bude i realizovan. Ovaj datum i 800. godišnjica od rađanja prve kraljevine Srbije, u našim profesionalnim životima, jedinstvena je prilika kada ćemo moći ovakvom serijom to i da obilježimo. Nije slučajno da je na javnom anonimnom konkursu upravo Gordan Mihić bio taj čije je ime pročitano kada je otvorena šifra sa njegovom kovertom. Mihić je utkan u kinematografiju i televiziju ove zemlje – dodao je odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a.
Reditelj Marko Marinković otkriva da serija jeste velika, ali i da su uslovi vrhunski za  produkcionu situaciju u regionu.
– RTS je omogućio cijelom autorskom timu da kroz dužu pripremu – pošto radimo od maja prošle godine – sagledamo i kroz analizu dođemo do pravih rješenja. Scenaristika Gordana Mihića je zaista bila zahtjevna. On je naš vrhunski pisac i zanatlija, a ipak nam je produkciono visoko postavio ljestvicu kvaliteta i to je ono sa čime smo se borili i šta smo pripremali. Uspješno savlađujemo i velike akcione scene koje su uporedive sa velikim produkcijama. Lipovačka šuma, gdje snimamo, u seriji je grad i selo Stefana Nemanje, a selićemo se i u Sirogojno. Radićemo do polovine avgusta -objasnio je Marinković.

Vojin Ćetković, u glavnoj ulozi kao Stefan Prvovjenčani, otkriva da su maske tog vremena, u kojima su glumce, autentične i da ne pokušavaju da ih uljepšaju.

– Mnogi će nam suditi da li je ili nije prvi srpski kralj, zašto ima ovakve zube, zašto su mu ovakve šake, kostim… Jednostavno, nismo ništa uljepšavali. Ne želimo da sudimo istoriji niti nekim likovima. Prosto radimo po scenariju i verujemo tom djelu autorske ekipe koja je zadužena za ličnosti i događaje. Pokušavamo da odbranimo naše likove, a ne da im sudimo. A i oni su ljudi. Gordan Mihić je uradio veliku stvar što se jezika tiče. Postoje arhaične riječi, ali i savremeni ritam u rečenici, pa mislim da će biti vrlo pristupačna za gledanje.
Ćetković ističe da je akcenat serije na dramaturški zanimljivim momentima.
– Okolnosti, koje su istorijske, same po sebi su veoma dramske. Ne znam ni sam broj ratova koje su Nemanjići vodili. Vidjećete kako su se borili da sačuvaju dio naše teritorije i da Srbija postane kraljevina. Pojavljuju se i ljubavne veze, borba za prevlast, uništavanje sebi najbližeg…Stefana Prvovjenčanog tumači Vojin Ćetković, ulogu Stefana Nemanje igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save povjerena je Draganu Mićanoviću, Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović.
Glumica Nada Šargin kaže da u istoriji ima malo informacija o ženama u vrijeme Nemanjića, ali da su one bile velika podrška, pogotovo ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu:

– Žene su bile mnogo jake, svašta im se dešavalo, za tako nešto je trebalo imati mnogo stabilnosti u sebi. Tako je i moj lik napisan. Raška je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena.
Predviđeno je da snimanje serije traje četiri mjeseca, a početak emitovanja planiran je za sam kraj 2017. godine, u kojoj se obilježava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

Mihić „uhvatio duh srednjeg vijeka

Marko Popović, jedan od istoričara angažovanih da doprinesu autentičnosti istorijskih činjenica, naveo je da je Gordan Mihić uhvatio duh tog vremena i da je scenario „istorijski pročišćen“.
– Za to rano razdoblje srpske istorije ne raspolažemo sa mnogo dokumenata. Međutim, sa onime što imamo i što znamo, još ranije je sklopljena slika srednjovekovne srpske države. Naravno, postoje određene dileme oko nekih događaja i detalja koji se neće na naučnoj bazi razriješiti u jednoj televizijskoj seriji. Sama ceremonija krunisanja nije opisana, ali ta scena će biti maksimalno autentična – ukoliko se o autentičnosti može govoriti, kada je riječ o tako ranoj epohi.

Srž serije je u opraštanju
Reditelj Marko Marinković kaže da je srž serije u opraštanju – Stefan i Vukan, dva rođena brata, čije likove tumače Vojin Ćetković i Nebojša Glogovac, imali su tragičan trenutak da zarate oko vlasti, ali su bili dovoljno jaki da oproste jedan drugome.
Faza serije obuhvaćena u Lipovačkoj šumi je vladavina velikog župana Stefana Nemanje. Rekonstruisali smo dio njegovog sela gdje je živio i odakle je vladao, sve do odlaska u Hilandar – dodaje Marinković.

U seriji igra 218 glumaca i 2.700 statista
Nemanjići – rađanje kraljevine govori o istorijskim turbulencijama u vezi sa srpskom državom krajem 12. i početkom 13. vijeka, u vrijeme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. U seriji će igrati 218 glumaca i biće angažovano 2.700 statista.