Ako ste pogledali barem nekoliko romantičnih komedija, shvatili ste da upravo seks nakon raskida važi za najbolji, pa nije tako čudno što neki žele seks s bivšim “još samo jednom”.

Odnosi u ljubavnim vezama su rijetko kad jednostavni, pa i iz seksa nakon raskida jedna strana može da očekuje ponovno rasplamsavanje ljubavi, dok je drugoj strani zaista bilo samo do “valjanja po krevetu”.Tako npr. onaj ko je u vezi ostavljen može da očekuje da će seks učiniti da se druga strana predomisli. Seks terapeutkinja Holi Ričmond kaže da seks nakon raskida neće spasiti vezu, a ako se to i dogodi, vjerovatno će sreća potrajati samo nekoliko nedjelja.

Zašto onda imamo želju za seksom nakon raskida i da li je to uvijek dobra ideja? Evo što o tome kažu stručnjaci:

Zašto želimo takav seks?

– Posljednji seksualni odnos može da se odnosi na slavljenje svega što je bilo dobro u vezi – kaže Ričmond i objašnjava kako romantične veze uglavnom pucaju zbog emocionalnih, a ne seksualnih razloga.

Zato, ako oba partnera dobro razumiju zašto ne mogu više da budu zajedno i zadovoljni su zbog raskida (jer se jedan partner npr. seli ili želi decu, a drugi ne) seks nakon raskida može da predstavlja zdravo povezivanje još jedan put.

No s druge strane, ističe Ričmond, ako jedna osoba ne želi da se odnos završi, možda će želeti kroz seks bivšem partneru da poruči: “Da li si siguran da ovo želiš da ostaviš?”.

Kako može da utiče nas?

– Ako se jedna osoba još uvek drži veze, seks nakon raskida može zapravo da produži emocionalnu povezanost za partnera koji još nije otišao – kaže Ričmond.

Ona dodaje i da ćete se verovatno zbog tog seksa privremeno osećati dobro, ali kad se napokon odvojite od bivšeg, bićete zbunjeniji nego pre. Takođe, dodaje, postoji mogućnost i da se osećate postiđeno ili čak da bivši partner namerno koristi zadnji seks da vas dodatno povredi.

– Možda ćete se osećati dobro u trenutku, ali često taj osećaj ne potraje dugo – objasnila je za portal “Helt” dr Rejčel Nidl, direktorka Instituta za modernu seksualnu terapiju u Palm Biču na Floridi.

Da li je seks nakon raskida ikad dobra ideja?

– Za raskide koji se završavaju isključivo dogovorom i međusobnim razumevanjem, seks može da bude “lep kraj” – kaže Ričmond.

Ona objašnjava da u slučajevima kad su oba partnera zaista zadovoljna situacijom, takav seks može da bude dobra ideja.

– Seks “Želim da te vratim” međutim, nije dobra ideja, a za prihvatanje raskida potrebno je vreme. Pokušaj ublažavanja bola seksom, samo će produžiti taj bolan proces – kaže Ričmond i dodaje da nam seks nakon prekida veze neće dati željeni zaključak, a može nas zadržati u vezi u kojoj više zapravo ne želimo da budemo.