Izborna trka za predsjednika FSRS sve je bliže kraju! Jučerašnja posjeta Petra Jelića FS Srbija, i nedvosmislena podrška koju je dao predsjednik Slaviša Kokeza protukandidatu Mile Kovačevića ustalasala je duhove u Banjaluci i kancelariji FSRS, koji je izdao saopštenje, a mi vam ga u cjelosti prenosimo:
Poštovani gospodine Kokeza,

iznenađeni smo i zatečeni Vašim gestom u osvit izbora u Fudbalskom savezu Republike Srpske da se otvoreno svrstate na stranu jednog kandidata za predsjednika. Koliko god pokušavamo da razumijemo taj Vaš potez ostaje velika nedoumica, ujedno i gorčina, zbog činjenice da se direktno pokušavate umiješati u epilog izborne sjednice Skupštine FSRS zakazane za 26. septembar u Banjaluci.
Moramo da Vam skrenemo pažnju i upozorimo Vas da niste nastupili diplomatski ni profesionalno, ali ni odgovorno, prije svega prema fudbalu, pokazali ste da nije slučajnost što u prošlosti niste poštovali Fudbalski savez Republike Srpske, koji je s druge strane, uvijek prema Fudbalskom savezu Srbije i ljudima koji ga vode imao obzira, davao podršku i radio u korist svoje štete kako bi se pozitivno riješila fudbalska situacija oko samoproglašenog FS Kosova.
Nažalost, koliko god smo se trudili i pokušavali da razumijemo vašu specifičnu situaciju kao Saveza, ali i činjenicu da ste bili pod monitoringom UEFA i FIFA zbog huliganizma, davali vam podršku i željeli da iz svega fudbal i FS Srbije izvuku najveću korist, Vi nam na ovakav način uzvraćate zahvalnost pokazujući, u najmanju ruku, nekorektnost.
Bez obzira na činjenicu da Vaš prethodnik nikad nije došao u zvaničnu posjetu u Republiku Srpsku i Vi, na početku svog mandata, pokazujete da ćete slijediti njegov put, a moramo da Vas upoznamo s tim da je odnos dva fudbalska saveza, Republike Srpske i Srbije, bez obzira na ta pojedinačna istupanja, uvijek bio više od protokola, što potkrepljuje niz činjenica.
Na seminarima trenera Fudbalski savez Republike Srpske je uvijek pozivao trenere iz Srbije i ima izuzetnu saradnju sa Radomirom Antićem, Ljupkom Petrovićem, Ljubišom Tumbakovićem, Ilijom Petkovićem, Milanom Đuričićem, Milošem Kosanovićem…
Igrali smo prijateljske utakmica sa mlađim kategorijama kako na tlu Srbije, tako i Republike Srpske, izgrađena je saradnja u obostranom interesu sa Milanom Đuručićem, Savom Miloševićem, Mitrom Mrkelom, Ljubinkom Drulovićem, Dejanom Govedaricom…
Kada je u pitanju utakmica «A» reprezentacija u Banjaluci Fudbalski savez Srbije je, u datom trenutku, želio da ima ekskluzivitet na istoj, Fudbalski savez Republike Srpske je učinio sve što je bilo do njega da se ista realizuje i odigra, izdejstvovao i jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH čiji smo konstitutivni element, ali je, po nama, ostao upitan angažman Fudbalskog saveza Srbije.
Na nivou administracije dva saveza saradnja je bila na visokom nivou naročito u vrijeme dok je generalni sekretar bio Zoran Laković, nakon odlaska Lakovića osjeća se «vakuum».
Vama smo predsjedniče Kokeza zvanično uputili čestitku 2. juna 2016. godine povodom izbora na mjesto prvog čovjeka FS Srbije i uputili prijedlog za održavanje sastanka predstavnika dva saveza, ali zvaničan odgovor nikad nismo dobili. Intervenisali smo nekoliko puta, što takođe nije dalo rezultata izuzev telefonskog poziva generalnog sekretara Nebojše Ivkovića početkom jula koji je najavio da bi predloženi sastanak morao da bude održan nakon godišnjih odmora.
Republika Srpska je učestvovala u mnogim uspjesima Srbije, a pogotovo u osvajanju titule svjetskog prvaka na Novom Zelandu kada je u reprezentaciji selektora Veljka Paunovića igralo sedam igrača sa prostora Republike Srpske: Maksimović, Babić, Zdjelar, braća Milinković-Savić, Stevanović i Gaćinović, dok su Jović i Ristić takođe dio ove reprezentacije, ali nisu putovali na Novi Zeland.
Veliki broj reprezentativaca sa teritorije Republike Srpske i danas učestvuje u mnogim omladinskim selekcijama Srbije, a Fudbalski savez Srbije, za sve ove godine nikada nije poklonio nijednu jedinu loptu za omladinske selekcije Republike Srpske koje su prvi «filter» za buduće reprezentativce «A» selekcija, između ostalog i Srbije.
Republika Srpska i njen Fudbalski savez uvijek će biti i ostati uz reprezentaciju Srbije, radovati se svim narednim uspjesima, ali moramo da Vam, poštovani predsjedniče Kokeza uputimo protest zbog činjenice da Vaš potez svrstavanja na jednu stranu nije u interesu fudbala, prevazilazi sve okvire i nije u duhu izgradnje mostova partnerstva i prijateljstva u budućnosti.
Fudbalski savez Republike Srpske u saradnji sa Sportskim Žurnalom svake godine na veličanstven način organizuje manifestaciju «Dan fudbala» na kojoj bira najbolje pojedince, a jedna od nagrada i to internacionalnog karaktera nosi ime našeg i vašeg Miljana Miljanića i svaki put u goste su nam dolazili prijatelji iz Srbije: Dušan Maravić, Ilija Petković, Zoran Laković, Ilija Pantelić, Dušan Savić, Milorad Mažić, porodica Miljanić, Zvonko Živković, Predrag Mijatović, Savo Milošević, Mladen Krstajić, Mitar Mrkela, Ljubiša Tumbaković…
Nadamo se da Ste svjesni da potezom jednostranog svrstavanja direktno utičete na izbornu volju delegata Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali i zadirete direktno u integritet Saveza druge države na šta apsolutno nemate pravo.
Fudbalski savez Republike Srpske ne želi da Vam govori kako ćete dalje da se ponašate i šta da radite, samo Vam skrećemo pažnju i upozoravamo da to što radite nije primjereno niti u duhu diplomatije čelnika jednog nacionalnog Saveza. Hoćemo samo da Vam kažemo da će se u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Doboju, Bijeljini… i svim ostalim gradovima Republike Srpske i dalje navijati za Srbiju, bez obzira na sve nekorektne udarce koje dobijamo iz našeg Beograda.

Sportski pozdrav!

Predsjednik FS Republike Srpske

Mile KOVAČEVIĆ