Duško Sakan je jedan od mnogobrojnih banjalučkih fudbalera koji je mnogo više cijenjen u tuđini nego kod kuće. Rodom Šipovljanin, ovaj 27-ogodišnji mladić prešao je trnovit fudbalski  put. Trnovit, ali kaže da ga ne bi mijenjao, jer za sve što je stekao, krvavo se izborio sam!

Već treću sezonu sa uspjehom nosi dres Metalegea, novog premijerligaša iz Jajca. Dvije sezone su bile više nego uspješne i uprava Metalega ponudila mu je ugovor na još godinu dana.

Zdrava je to sredina, mala, ali zdrava. Uvjeren sam da možemo do opstanka. To je cilj, a sve preko toga bio bi nevjerovatan uspjeh. Mali hendikep sigurno će biti što ćemo prvih nekoliko utakmica kao domaćini igrati u Travniku, alu uvjeren sam da ćemo to nadomjestiti borbenošću i igrom koja nas je krasila u šampionatu Prve lige Federacije BiH. A, kad se naš stadion sredi, moglo bi biti svega – započinje priču za naš portal Duško Sakan.

Zanimljivo da je on stasao u Šipovu, negdje na pola puta između dva nova premijerligaša, Metalegea i Krupe.

Drago mi je što je prelijepi Vrbas dobio dva premijerligaša. Imam veliki broj prijatelja u Krupi, to je kolektiv na zdravim nogama, ali i lijepa priča da se može doći do rezultata kada se postavi realan cilj. Nešto slično je i u Jajcu, s tim da ipak mislim da je veći podvig ovo što rade ljudi u Krupi na Vrbasu, jer oni se krenuli od velike nule.

Iako u najboljim godinama Sakan je igrao čak za četiri premijerligaša. Za Borac dva puta, Rudar Prijedor, Posušje, i sada Metalege. Jedno vrijeme nosio je i dres Beogradskog Rada.

U svim sredinama bilo mi je lijepo. Rezultatski gledano svakako da je titula i Kup BiH s Borcem najveći uspjeh, pa kvalifikacije za Ligu šampiona sa Makabijem. Imali smo dobu ekipu, suvereno vladali bh terenima, a evo nekoliko godina kasnije vidite gdje je Borac. Sve se za čas okrene – napominje Sakan.

Na naše pitanje da prokomentariše zašto banjalučka djeca uvijek ispaštaju u Borcu, kratko odgovora:

Ma, nećemo o tome. Nisam jedini koji je osjetio taj hljeb, i ko zna koliko će još Vrbasa poteći da se nešto promjeni,….

Ovaj vezni fudbaler sa 27 godina spada u najiskusnije u Premijer ligi BiH. Iza sebe ima oko 120 utakmica u najjačem takmičenju. O inostranstvu još ne razmišlja:

– Važno je da igram. Moža se nešto i dogodi, ko zna. Valjda ću i ja jednom zaigrati negdje vani – sa osmjehom priča Duško, žureći na trening prema Jajcu. Banjalučke priče često, umjesto da teku nizvodno, ko u inat idu uzvodno. Jedna takva priča sigurno je i Duškova. Na svu sreću, ova je pozitivna. Ako je iko zaslužio, onda je to Duško Sakan,….

Sportska porodica od glave do pete

Duško profesionalni fudbaler, mlađi brat Srđan fudbaler, otac Željko trener,…prava sportska porodica.

Jeste. Kod nas je uvijek u prvom planu fudbal. Moram da naglasim da je barem u mom slučaju porodica stub i imam veliku podršku iz nje. Žao mi je brata, koji je odlično krenuo, ali povrede su ga odvojile od zelenog terena. Sada je u Gorici, nije mu lako, jer tata mu je trener – sa smjehom priča Duško.

Gorica ima budućnost

Iako ima obaveze, Duško kad god stigne pogleda svoj matični klub Goricu iz Šipova, koja se takmiči u Područnoj ligi Banjaluka.

Gledao sam gotovo sve utakmice ove sezone kod kuće. Gorica ima izuzetno mlad i perspektivan sastav, i ako ostanu na okupu, mogla bi to biti pozitivna priča iz Šipova. Ima nekoliko veoma zanimljivih igrača, koji bi zaista mogli nešto napravitim ako se ozbiljno posvete fudbalu.

 

Debitovao sa 17 godina

Duško Sakan je za Borac debitovao sa 17 godina.

Bilo je to u Modriči sada već daleke 2006. godine. Izgubili smo 2:1, trener nam je bio Bošnjak. Znam da smo nesretno izgubili iz kaznenog udarca u finišu utakmice, ali debi se uvijek pamti, pa makar bio i negativan rezultat.