Piše: Miro Bijelić

Ovo je nedavno napisao sarajevski sportski novinar, Branko Majstorović, i moram da kažem da je čovjek apsolutno u pravu!

Ja se dobro sjećam kada je Jugoslavija na Olimpijskim igrama u Minhenu, 1972. godine, osvojila zlatnu medalju u rukometu, da tadašnje rukovodstvo RSJ nije znalo da to iskoristi, kao što su to, svojevremeno, uradili Nijemci! A mora se znati da u to vrijeme u Jugoslaviji nigdje nije bilo košarke! Međutim, košarkaši su imali pametno rukovodstvo pa su, za razliku od rukometa, svoju situaciju pretvorili u dobitnu!

BiH se vratila u 1972. godinu

Danas se u BiH ponavlja ista situacija kao što je u Jugoslaviji bila te 1972. godine. Umjesto da se RS BiH angažuje za dobrobit rukometa u BiH, oni “pokazuju kojekakve žute kartone”, čak dijele i Savez na “mi-vi-oni”. Nema tu uspjeha pa će i ovdje neki “treći” savez sve to iskoristiti u svoju korist! Ljudi sebi dozvoljavaju da se ponašaju kao da su oni iznad Saveza i sve rade u svoju korist, odnosno u cilju lične promocije! Žalosno je to sve, ali je i istinito.

Liga od 20 klubova je utopija

Predsjednik RS BiH, Marinko Umičević, mora da zna da teza “RS BiH, to sam ja” ne može više da prođe ni u njegovom selu!

Nadalje, Marinko bi morao da zna, ali na žalost ne zna, da se Savez mora organizovati u skladu sa usvojenim aktima. Po Statutu, postoje Komisije koje su dužne da naprave programe i predlože ih Upravnom odboru RS BiH na razmatranje i eventualno usvajanje.

Ko je Marinko Umičević pa da kaže da je najbolje da Premijer liga BiH broji 20 klubova? Pa to je za rukomet čista utopija!

Najbolje svako za sebe

 Zašto ne predloži da svaki entitet za sebe organizuje prvenstvo, pa da tri prvoplasirane ekipe igraju plej-of? Bilo bi to daleko jeftinije od onoga što on zagovara. Ima po tom pitanju dosta varijanti, ali to treba da predloži Stručna komisija BiH, ako ona uopšte postoji!

Takođe, trebalo bi da postoje Organizaciona i Takmičarska komisija, Komisija za normativna akta, Zdravstvena komisija, Finansijska komisija i još neke druge. Predsjednici tih Komisija automatski su i članovi Upravnog odbora RS BiH. Ali, predsjednik Saveza to ne zna da organizuje. A da te Komisije postoje, znalo bi se ko šta u Savezu treba da radi, a ne da se utakmice reprezentacije gube za “zelenim stolom” službenim rezultatom! Pa za “slučaj Tomislav Nuić” niko još nije odgovarao!

Veliko sam zlopamtilo

 Dragi moj prijatelju Marinko, tako trebaš da organizuješ i rukometni savez Republike Srpske! Moraš da iz rukometa izbaciš politiku, kao i političare koji naginju na samo jednu stranu…

Moja ljubav su, prije svega, porodica sa unučadima, a onda Borac i rukomet! Znam da budem veoma neugodan i veliko sam zlopamtilo, ali takav sam kakav sam! Ja želim da rukomet uspije i zato vrlo često imam problema sa svojim sinom, zbog rukometa i Marinka Umičevića u kojeg on vjeruje. Vidjeće se na kraju šta će biti, a ako sam je pogriješio, javno ću da se izvinim!