Jezero je između ostalog poznato i po braći Tadiji i Slobodanu Kačaru, bokserskim šampionima koji su rođen u ovom mjestu. Braća Kačar evropsku, svjetsku i olimpijsku slavu stekli kao bokseri Bokserskog kluba Vojvodina iz Novog Sada i reprezentacije tadašnje SFR Jugoslavije.

O boksu, planovima na uređenju rodne kuće braće Kačar, ali i formiranju novog bokserskog kluba i održavanju bokserske revije krajem jesen u Jezeru, a povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Bokserskog saveza Republike Srpske, načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić, razgovarala je sa Tadijom Kačarem, osvajačem srebrene medalje na Olimpijadu u Montrealu 1976. godine i Draganom Batarom nekadašnjim bokserom banjalučke Slavije, a sada bokserskim radnikom iz Banjaluke.
Slavna bokserska imena, iskoristili su priliku da posjete Osnovnu škole “Vuk Karadžić”, u čijim je klupama nekada sjedio i Tadija Kačar, ali i njegov brat Slobodan. Obišli su i fiskulturnu sali, za čiju je gradnju sredstva obzbjedila Vlada Srbije.

Neizbježno je bilo da Tadija sa suprugom Radom, Draganom Batarom i načelnicom Snežanom Ružičić obiđe kuću u kojoj je porodica Kačar živjela do odlaska u Veternik kod Novog Sada, prije pedesetak godina. Naime, u planu je da se kuća Tadije i Slobodan Kačara, renovira i pretvori u jedan mali sportski muzej, sa još niz sadaražaja.

Tekst i foto: Slobodan Dakić