Najljepša sportska fudbalska priča na ovim prostorima  ispričana je na današnji dan 1994. godine.

Fudbaleri Kozare osvojili su prvi Kup Republike Srpske, u ratu….Iako kasnije “poznati publicisti” veću važnost daju finalu godinu dana kasnije, koje je odigrano u miru, nikada nisu i neće potamniti ono što je prvo, u ratu stvarano!

Gradiška mladost, ona koja te 1994. godine nije krvarila na sarajevskom ratištu, okupila se oko Kozare, i dosanjala san onih starijih, legendi kluba Viška Berića, Tihe Čolića, Stole Timarca, Rifata Ađulovića, Honde Hadžića……Predvođeni tada mladim i perspektivnim trenerom Borčetom Sredojevićem, koji se tek vratio iz Španije i Deportiva la Korunje, gdje je okončao karijeru, na talasima talenta, rada, inata i želje da se zabilježi nešto veliko, stasali su Siniša Đurić, Saša Raca, Dragan Skakić…..a predvodio ih je sjajni fudbaler Miodrag Latinović, koji bi sasvim sigurno imao vrhunsku karijeru da prokleti rat nije bijesnio ovim prostorima.

U velikom finalu na Gradskom stadionu, tog 25. juna 1994. godine Kozara je pred 5.000 gledalaca savladala dobojsku Slogu poslije izvođenja jedanaesteraca. U regularnih 90 minuta bilo je 0:0. Ostaje nam da pamtimo i sjećamo se veličanstvenog uspjeha fudbala u gradu na Savi, ali i fudbala Srpske ,koji kao da se ponekd sramoti samog sebe, ističući neke druge vrijednosti u prvi plan.

I još nešto, spomenućemo pokojnog Savu Veljkića, bez kojeg ovaj uspjeh nikada ne bi bio ostvaren. Često osporavan, neshvaćen u svojoj sredini, upregnuo je i sebe, i sve oko sebe za uspjeh koji će, ispostaviće se kasnije, nadživio i njega samoga….

Na putu do finala Kozara je savladala Grahovo (1:1, 2:0), Mladost iz Kotor Varoša (2:1, 2:0), Jedinstvo iz Brčkog (0:3, 4:0), Mladost iz Velike Obarske (3:0, 0:0) i Polet iz Broda (0:1,1:0 – 5:4), iako je ekipa, uglavnom, bila sastavljena od juniora prekomandovanih u prvi tim.

Jedan od najvećih uspjeha u istoriji Kozare ostvarili su igrači: Saša Raca, Siniša Đurić, Bojan Dumonjić, Dragan Skakić, Vedran i Srđan Čolić, Miodrag Latinović, Veljko Kosović, Sveto Veljkić, Dejan Plotan, Ljubodrag Kukavica, Saša Vranić, Zoran Blagojević, Edvin Kolarić, Luka Lukić, Dragan Čugalj, Ilija Rajaković i Dragoljub Tendžerić kao i šef stručnog štaba Borče Sredojević, trener Milenko Adžić, trener golmana Branko Glumičić, predsjednik Zdravko Vidović, direktor Tihomir Čolić i sekretar Brane Janković.

Kozarina priča o tom finalu Kupa Srpske traje 25 godina, a sada je izvjesno, trajaće vječno, ma kakvo vrijeme dolazilo……