Na danšanji dan 2002. godine osnovan je KKI Vrbas, a danas kada slavi 18. rođendan za njega se kaže da je najuspješniji sportski kolektiv u Republici Srpskoj pa i u BiH i šire. Napomenimo da je osvojio bezbroj trofeja pa su današnji gosti ostali zapanjeni vitrinom gdje su odloženi  trofeji osvojeni znojem njegovih Igrača. Postao je apsolutni vladar u regionu jugoistočene Evrope osvajajući šest puta regionalnu NLB ligu, učešćima na Fajnal foru Evropske lige za košarkaše, osvajanjem kupova i  prvenstava vrlo jake Bosansko- hercegovačke lige i mnogobrojne turnire u Sloveniji, Srbiji, Italiji Austriji, Rumuniji, Češkoj, pobjeđujući najjače evropske ekipe.

Današnju proslavu rođendana uveličao je poznati banjalučki ljekar i  direkor Dječije klinike u Banjaluci Vladimir Mirošljević koji je ovaj kolektiv darovao novim sportskim kolicima, da napomenemo da  su ona “noge naših igrača”

-Kako naći riječi da se dovoljno zahvalim vama gospodine Mirošljeviću, a posebno znajući da ovo nije prvi put da nam pomažete jer ste i ranije davali svoj veliki doprinos  našim odlascima na putovanje, turnire, nego riječima “Veliko Hvala”, i naše najdublje poštovanje – u ime kluba se pored svih njegovih članova na poklonu zahvaloi dugogodišnji kapiten  Igor Ignjatović. 

U ime KKI Vrbasa zahvalnicu gospodinu  Mirošljeviću je uručila Biljana Nedić.

– Meni je puno srce što sam mogao da pomognem Košarkaškom klubu invalida Vrbas i što sam dio ovog trofejnog sportskog kolektiva. Od predsjednika kluba Marinka Umičevića saznao sam da su im neophodna nova kolica te sam bez razmišljao odlučio da ih kupim, i moram da kažem da je sve brzo završeno uz pomoć mog nećaka iz Austrije Tibora Vidovića. Moram da napomenem kako ovaj klub zaslužuje mnogo veću pomoć, i sigurno je da ću se i dalje zalagati da imaju značajniju podršku kako od gradskih vlasti isto tako i od Vlade Republike Srpske – poručio je Vlado Mirošljević

– Gospodine Mirošljeviću vi ste svojom dobrotomi  susretljivošću pokazali da ste veliki čovjek, humanista. Ja nemam riječi da vam se dovoljno zahvalim jer je ovo vrlo skup sport, svjesni ste toga, uvijek to pokazujete , od srca vam hvala. Dragi prijatelji danas smo punoljetni, sjećam se te 2000. godine kada smo osnovali klub, nismo imali baš ništa sem dobre volje i želje da uspijemo. Danas naš klub koji je najtrofejniji sportski kolektiv na ovim prostorima ima u opremi vrijednost od gotovo 300.000 KM, vitrine pune trofeja, jaku ekipu, prijatelje, klupsku himnu i sa pravom kažemo da smo brend naše Banjaluke, Republike Srpske i BiH.

Naši igrači igraju za reprezentacije Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske i na tom planu smo jedinstveni dajući veliki doprinos razvoju ovog sve popularnijeg sporta. Proputovali smo mnogo Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju,  Italiju, Španiju, Rumuniju Češku i svugdje bili ambasadori svoga grada i zemlje. A pred nama je ukoliko nas Kovid 19 ne spriječi Finale NLB lige, pa  veoma jak turnir u San Peteburgu čiji pokrovitelj je lično Vladimir Putin. Na turniru će sudjelovati  osam  najprestižnijih ekipa iz Evrope i  nama je ukazana velika čast da budemo jedna od njih. Da bi pokazali ko smo i šta smo štampali smo monografiju kluba pod naslovom “Preko trnja do zvijezda” jer smo taj put prošli lijući mnogo znoja, ali smo uspjeli i stekli ime, na koje svi možemo biti ponosni. Dozvolite mi da svim igračina i rukovodstvu kluba izrazim svoju zahvalnost i neobično sam sretan što sam na čelu ovog kolektiva koji niže uspjehe iz godine u godinu je sve jači – rekao je alfa i omega  predsjednik kluba Marinko Umićević koji je od prvog dana najzaslužniji za  postignute uspjehe.

Kroz KKI Vrbas je prošao veliki broj onih koji su sa ponosom nosili njegov dres, jer ovaj sport nije samo sport veći odličan vid socijalizacije osoba sa invaliditetom i danas je pomenuto da klub ima dobru saradnju sa Rehabilitacionim centrum “Mirosalav Zotović” i iz njega se  regrutuju mladi koji se odluče baviti  sportom, i uvijek su dobro došli. Ovih dana iako u otežanim uslovima počinju prepreme sa naglaskom da se poštuju sve mjere koje nam je nametnula ova pandemija. Igrači kažu da kipte od želje da se vrate na parket, svjesni da ih očekuje teška sezona, mnogo utakmica i putovanja, a da se mnogo teže održati na razini koju su dostigli, a ona je zaista respektabilna u svijetu košarke u kolicima.

Pa sretno šampioni i da dugo, dugo traje klub koji je danas eto i punoljetan….

Tekst i foto: Vidosav Đurđević