– Odlično se osjećam, jer Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju, puno potencijala i prezadovoljan sam što sam izabran za novog selektora. Nadam se da ćemo napraviti i rezultate. Daćemo sve od sebe – kazao je Prosinečki na početku razgovora.
Posebno je bio sretan zbog činjenice da je svih 15 članova Izvršnog odbora FSBiH glasalo za njega.
– To je i najvažnija stvar, da postoji podrška saveza, od ljudi koji su čelnici u bh. fudbalu – kazao je popularni Žuti.
Naglasio je da ima veliki motiv da sa Zmajevima napravi bolji posao nego u klubovima i reprezentacijama s kojima je ranije sarađivao kao trener, a to su Crvena zvezda, Kajserispor i Azerbejdžan.
– Motivisan sam, jer da nisam, ne bih se ni kandidovao. Motiva neće nedostajati, mnogo sam motiviran da BiH napreduje i da napravimo rezultat, a to je plasman na Euro 2020. godine. Sad i kroz Ligu nacija imamo više šansi. Svjestan sam da BiH ima kvalitetnu reprezentaciju i da zbog toga trebamo izboriti plasman na Euro. Nadam se da ćemo to pokazati. Ima tu i mladih igrača koji dolaze tako da Bosna nema straha za dobar fudbal – rekao je novi selektor BiH.
Prosinečki je poznat kao trener koji preferira napadački fudbal, a tako želi igrati i s reprezentacijom BiH.
– Sigurno da želimo igrati lepršavo, samim tim što imamo takve igrače. Radićemo na tome da se, prije svega, prave rezultati, ali i da se igra lijep fudbal – rekao je Prosinečki.
Novi selektor je poručio da će ogromnu pažnju posvetiti domaćem fudbalu, a na to je navikao, jer na taj način je radio u reprezentaciji Azerbejdžana.
– Pa jasno, tu nema dvojbe. Ja sam u Azerbejdžan iz tog razloga poveo cijelu porodicu sa sobom. Sigurno ću mnogo vremena provesti gledajući utakmice domaćeg prvenstva – poručio je Prosinečki.
Pomoćnici novom selektoru bit će Gordan Ciprić i Dragan Spasić koje je Prosinečki i želio pored sebe na klupi, zajedno s Elvirom Rahimićem i Kenanom Hasagićem.

Prve ispite na klupi reprezentacije BiH Prosinečki će imati 28. i 31. januara 2018. godine kada će Zmajevi igrati prijateljske utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Na ovim mečevima će vjerovatno nastupati uglavnom igrači iz BHT Premijer lige BiH, pošto mečevi nisu zakazani u FIFA terminima.

“klix.ba”