U organizaciji Narodne biblioteke u Kulturnom centru “Petar Kočić” u Mrkonjić Gradu, održana je promocija knjige “Priče iz Mrkonjić Grada”, autora Mladena Svetinovića, bivšeg fudbalera mrkonjićke Slobode. U dvedeset šest priča, različite dužine i kompozicije, autor je ispisao jedinstvenu hroniku slika „svog Mrkonjića“, istinitih događaja u kojima dominatno mjesto imaju ljudi.

Svetinovi živi u Americi. Igrao je fudbal u mrkonjićkoj Slobodi, zagrebačkom Dinamu i Iskri iz Bugojnu i po mnogima je najbolji fudbaler i strijelac svih vremena Fudbalskog kluba Sloboda.

I upravao zato što je autro knjige bivši fudbaler Fudbalskog kluba Sloboda, uprava kluba Mladenu Svetinoviću poklonila je novi dres kluba sa brojem 10 sa natpisom Svetinović. Dres je u ime uprave kluba Svetinoviću uručio podpredsjednik Skupštine Slobodan Dakić.

Gest uprave FK Sloboda ganuo je Svetinovića, koji je za Slobodu igrao sve do 1991.godine, a u svojoj karijeri nastupao je za zagrebački Dinamo i Iskru iz Bugojna i bio je vispren golgeter, jedsn od najboljih u to vrijeme na prosorima Krajine.

-Zahvalan sam upravi FK Sloboda na poklonu meni najdražem dresu. Hvala do neba, dres mi posebno mnogo znači, jer FK Sloboda za mene uvijek bio kao moja porodica. Srećan sam što je Sloboda uspijela da se vrati u Prvu ligu Republike Srpske. To je velika stvar za fudbal u Mrkonjiću, jer Mrkonjić uvijek bio grad fudbala. Rasadnik vrhunskih fudbalara i dobrih ljudi. Bio sam na prozivci fudbalera Slobode za novu sezonu i oduševljen sam atmosferom i željom svih u klubu da FK Sloboda bude stabilan prvoligaš. Vjerujemu to i siguran sam da će se u Mrkonjiću ponovo igrati odličan fudbal. Želim da se zahvalim ljudima iz FK Slobda na velikom pregalaštvu, na izgradnji dva moderna stadiona. Kako sam se samo naježio kada sam iz Amerike u večernjim časovima stigao u Mrkonjić Grad i prolazeći pored pomoćnog stadiona sa vještačkom travom i vidio onu ljepotu sa reflektorima. Nisam mogao da vjerujem da je to u mom rodnom gradu – kaže Svetinović.

Promociji njegove knjige, u čijim koricama nisu fudbalske priče ipak se najviše pričalo o fudbalu. Osim velikog broja Mrkonjićana prisustovale su i nekadašnji klupski drugovi, bivši fudbaleri Slobode.

-Srećan sam što je na promociju došlo dosta mojih nekadašnjih klupskih drugova. U to vrijeme za nas je FK Sloboda bila sve. I važila je deviza „Za Slobodu se ne navija, nego gine“! – rekao je u jednom dahu Svetinović.
Nekadašnji fudbaler, koji ne može bez fudbala, penzionerske dene mirno provodi u Americi sa suprugom Mirjanom, framaceutkinjom koja se polako priprema za mirovinu. Ponosan je na svoja dva sina Slavena i Davora, koji su akademski obrazovani, a Slaven je nedavno doktorirao svjetsku književnost u SAD.

Text i foto: Slobodan Dakić