Čudni su Gospodnji putevi, a još čudniji oni fudbalski!

Naime, ekspedicija Rudar Prijedora privodi kraju pripreme u Medulinu, a tamo su sreli svog nekadašnjeg igrača, Milovana Mrkšića Čupka, koji je davnih 50-ih godina igrao za Jedinstvo, a potom i Mladsot, kojisu bili preteča OFK Prijedora, koji se kasnije fuzionisao sa Rudarom u današnjeg prvoligaša Srpske Rudar Prijedor.

Našli su ga u Puli, gdje u dubokoj starosti (1934. godište) provodi penzionerske dane, a u posjeti sa poklonima i ibilježkima kluba bili su sportski direktor Stojan Janjetović, član Upravnog odbora Ognjen Hrnjak i sekretar Petar Krajišnik.

Čupko je bio i akter prve međunarodne utakmice Rudara, davne 1962. godine, kada su odmjerili snage sa austrijskim Klagenfurtom (1:1).

– Gosti iz Austrije su poveli 1:0 upravo preko igrača kojeg sam ja čuvao. Pretrčao je mene i Draška Popovića i pogodio lijepim udarcem za vodstvo. Izjednačio je iz penala Sefer Ganić. Inače sve penele je izvodio Popović, ali na insistiranje Cane, Draško je popustio i preko Sefera došli smo do izjednačenja. Klagenfurt je bila žilava i dobra ekipa, uigrana, i naš remi tada bio je ravan pobjedi – prisjetio se Milovan događaja starog 61 godinu.

Čupko prvi s lijeva čuči

Kasnije je Čupko u Splitu završio Vojno pomorsku akademiju, penzionisan je u činu kaptena korvete u Puli, gdje i danas živi. Posjeta “Rudara” silno ga je obradovala i vratila u mladost koja je bila lijepa u gradu na Sani.

– Hvala vam na ovom divnom susretu kao i pokonima kojima sam se obradovao kao nikada! Prisjetili smo se nekadašnjih lijepih vremena koje u sebi čuvam kao nešto najdragocijenije. Uspomene i lijepa sjećanja ostaju vječno u čovjeku kao podstrek za nastavak života. Pozdravite mi sve u mom Prijedoru, uz želju da se što prije Rudar vrati u Premijer ligu BiH, jer tamo mu je i mjesto – poručio je Čupko, sa suzama u očima, istinski obradovan malim, a opet tako velikim gestom klupskog rukovodstva.

Tako malo treba da usrećite pojedinca, u Rudar Prijedoru ne samo da su to uradili, već su od zborava istrgli jednu svoju istinsku legendu, još za života, jer Čupko to uistinu to i jeste…..