Nema gdje nas nema!

Za novog predsjednika Fudbalskog saveza Slovenije izabran je Radenko Mijatović.

Srbin rođen u Kneževu 16. novembra 1963. godine u fotelji čelnog čovjeka Saveza nekadašnje jugoslovenske republike naslijediće Aleksandra Čeferina, koji je 8. oktobra ove godine izabran za predsjednika Evropske fudbalske asocijacije (UEFA). Od tada pa u naredna dva mjeseca Mijatović je bio vršilac dužnosti predsjednika Saveza, a na izbornoj skupštini dobio je podršku 23 od 30 delegata i pobijedio protivkandidata Matjaža Nemeca, socijaldemokratu iz slovenačkog Sabora.

Novoizabrani šef Saveza djetinjstvo je proveo na padinama Vlašića, a u Ljubljanu se preselio kao tinejdžer i radio je u velikom broju klubova. Igrao je za Slovan, Iliriju, Slobodu i Litijum, dok je nekoliko sezona proveo u austrijskim niželigašima. Odmah po inauguraciji iznio je mišljenje o regionalnoj ligi o kojoj se mnogo govori u javnosti.

– Stanje životne sredine i na terenu je delikatno. Uslovi još nisu zreli da bismo raspravljali o regionalnoj ligi, kao u košarci ili hokeju na ledu. Fudbal je specifičan sport. Naš domaći derbi između Olimpije i Maribora donosi mnoštvo problema, u Hrvatskoj se isto vidi u susretima između Dinama i Hajduka, kao i u beogradskom derbiju između Crvene zvezde i Partizana. Veoma je teško i neodgovorno da razgovaramo sa članovima regionalne lige u kratkom roku, ali ćemo usmjeriti aktivnosti u tom pravcu – rekao je Mijatović koji će obavljati funkciju do 2020. godine.

On je četvrti predsjednik FSS od 1991. godine, a njegovi prethodnici bili su Rudi Zavrl (1991 – 2009), Ivan Simič (2009/10) i Čeferin (2010 – 2016). Poslije fudbalske karijere Mijatović je više od tri decenije radio u industriji. Radio je kao fizički radnik u proizvodnji, da bi zatim stigao do upravljačkih funkcija u velikim preduzećima. Niz godina bio je direktor “Valkartona” iz Logateca, a danas je član Upravnog odbora “Cetisa” iz Celja.

U svakom slučaju, Republika Srpska, ali i BiH dobili su prijatelja, i to snažanog i uticajnog. Hoće li to fudbalski vladari na brdovitom Balkanu znati iskoristiti, veliko je pitanje, jer uglavnom gledaju sebe, i samo sebe,…

Uskoro ćemo na našem portalu objaviti i eksluzivnu priču “Preko Vlašića na vrh Alpa” sa glavnom ulogom u Radenku Mijatoviću, čovjeku sa naših prostora,..