Načelnik opštine Teslić Milan Milićević predstavio je danas idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju stadiona FK “Proleter” u Tesliću, čiji završetak je planiran do 2026. godine kada ovaj klub proslavlja stotinu godina od osnivanja.

Milićević je na konferenciji za novinare rekao da je u ovaj kompleks u prethodnom periodu ulagano samo za osnovno održavanje, te je kao takav danas prevaziđen iako zadovoljava takmičarske norme.

On je naveo da idejno rješenje, osim uređenja fudbalskog stadiona, obuhvata i natkrivene tribine za sjedenje, koje će biti za 30% većeg kapaciteta nego postojeće, rasvjetu za igranje noćnih utakmica, uređeniji prilaz stadionu i parking prostor.

Isto tako u objektu, za koji nisu obezbjeđena sredstva, predviđena je profesionalna kuglana, fitnrs centar, prostorije potrebne za igrače – svlačionice i mokri čvor, prostorije za službena lica i sudije, ugostiteljski objekat i drugi sadržaji za koje se ukaže potreba.

– Ovaj projekat je vrlo zahtijevan u finansijskom smislu. Sada je teško reći koji su to iznosi, ali postoji osmišljeno tačno po etapama kako to izgraditi, rekao je Milićević, koji uz sredstva iz lokalnog budžeta računa i na novac donatora.

Milićević je podsjetio da su po odluci lokalnog parlamenta, fudbalski teren “Proletera”, koji se sada takmiči u Drugoj ligi RS, grupa “zapad”, kao i streljana i sportska dvorana, dio Sportskog centra “Radolinka”, koja i upravlja tim prostorom.

Komentarišući nedoumice u javnosti u vezi sa nastupom “Proletera”u Prvoj ligi RS, Milićević je poručio da se sport mora odvojiti od politike, da za nastup u višem rangu uz neophodne infrastrukturne i logističke pretpostavke mora postojati i stručni i igrački kadar.

Milićević je naveo da je u tom pravcu već razgovarao o koheziji i saradnji lokalnih škola “Proleter”, “Sporting” i “Mineral”.

On je naveo da je Opštinska uprava izmirila sve svoje obaveze prema “Proleteru” u skladu sa odlukama lokalnog parlamenta, svjestan da postoje potrebe za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi se unaprijedio rad fudbalskog kluba bilo da je riječ o nabavci opreme ili učešću na takmičenjima.

Predsjednik Uprave FK “Proleter” Dobrinko Lukić rekao je da ovaj klub može gajiti ambiciju da u godini obilježavanja stogodišnjice od osnivanja, 2026. nastupa u višem takmičarskom rangu.

On je demantovao napise u lokalnim medijima o namjeri da FK “Proleter” bude na nivou rekreativnog, koje su se pojavile nakon nedavno održane sjednice SKupštine ovog kluba i poručio da “Proleter” mora da bude nosilac fudbalske igre u Tesliću.