Sport ne poznaje granice, i ruši mnogo barijere, a tako je bilo i proteklog vikenda u Banjaluci, u jednom zanimljivom druženju, u kojem su u glavnim ulogama bili radnici Pošta Srpske sa jedne strane, te ekipe SV Union Salzgitter.

A, za sve je “krivac” Miroslav Zorić, bivši radnik Pošta Srpske, koji je za “boljim životom” prije nekoliko godina otišao za Njemačku, ali prijatelje stare nije zaboravio. Upoznao je nove, priključio se amaterskoj ekipi SV Uniona, a sve vrijeme pričao im je o životu u Srpskoj. I tako se rodila ideja, da njegova ekipa posjeti Banjaluku. Od ideje do realizacije nije mnogo prošlo, a “veza” na našoj strani bio je danas radnik Pošta Srpske, a nekada kapiten rukometaša Borca i poslije sportski direktor Goran Malić.

Mala, ali hrabra ekspedicija sa 11 članova, od kojih je samo Zorić znao gdje idu, u Banjaluku je krenula avionom iz Hamburga, sletjela je u Banjaluku, i onda je krenula cijela priča…..

– Potrudili smo se da budemo pravi domaćini, i mislim da smo uspjeli u tome. Gostima smo pokazali sve znamenitosti Banjaluke. Prošteli su Gospodskom, vidjeli Kastel, sjedeli u restoranima na obalama Vrbasa, pojeli su ćevape u roštiljnici kod čuvenog Muje, obišli Rukometni klub Borac….

….. i oduševili se sa onim što su vidjeli, jer rukomet je veoma popularan sport u Njemačkoj, i poznaju dosta dobro, ko je i šta bio Borac nekada. Takođe, obišli su i fudbalski hram Gradski stadion. Mislim da su za Njemačku otišli puni utisaka, i sa potpuno drugom slikom Banjaluke i Republike Srpske nego što su imali u svojim glavama kada su krenuli – istakao je Malić.

Odigrana je i fudbalska utakmica, i to na novom terenu OFK Spartak 2013.

– Nismo znali da je to bila prva utakmica na novom terenu, i to još međunarodna! Hvala “Spartakovcima” i naravno “Poštama Srpske” koje su nam pomogle da budemo pravi domaćini – dodao je Malić.

Iako je rezultat potpuno u drugom planu, neka ostane zapisano da su naši poštari slavili 3:0, jer po svemu sudeći, ovo jeste bio prvi, ali sasvim sigurno ne i zadnji susret novih prijatelja.

– Ekipa je bila radoznala gdje ide. Nije bilo straha, ali jeste velike nepoznanice. Čak je jednom našem članu žena na polasku rekla: “Znaš li ti gdje ideš”. Na kraju svi oni se vraćaju oduševljeni u Njemačku, puni utisaka, i bez pretjerivanja, doživljaja kakvih nisu imali do sada u životu. Malo je reći da su svi zadovoljni onim što su doživjeli ovdje. Ja sam to znao, zato sam i bio inicijator svega, ali imao sam želju da i oni to vide i dožive – priča Zorić.

A, posebna priča bilo je treće poluvrijeme, koje je organizovano u restoranu “Groš” u krugu Veleprehrane. Pjevušili su se hitovi, i to sve na srpskom. Njemački je bio u drugom planu…..

– Naravno da je pao dogovor i za revanš. Planirano je da naša ekipa za Njemačku krene u aprilu ili maju sledeće godine. Jedva čekamo novi susret sa našim prijateljima – zaključio je Goran Malić.

A kako su prošli u Banjaluci govori i video prilog koji su uradili gosti iz Njemačke, “ovjekovšivši” najljepše trenutke iz grada na Vrbasu, pa pogledajte kako je to izgledalo…..

Tako malo treba da svi budemo ljudi, bez obzira na vjeru, naciju, ime države….Zato sport i jeste najbolji prijatelj, jer lopta nikada nije razdvojila, a spajala je mnoge, pa tako i nove prijatelje iz Banjaluke i Njemačke.