Svima osim Mili Kovačeviću je jasno kako je raslo i kulminiralo nezadovoljstva poteklo iz klubova širom Republike Srpske, prenosilo se na širu fudbalsku javnost, a u posljednjim mjesecima je zahvatilo dvije trećine nosioca zakonodavne i više od polovine izvršne vlasti, Skupštine i Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Dobro je poznato svima članovima zakonodavne i izvršne vlasti da su se brojne mlade, perspektivne, kao i one najiskusnije sudije zadržavale sezonu maksimalno dvije sezone na Premijer ligi BiH. Počela je vrhuška, tačnije rečeno, dvojac iz sudijske i vlasti FS RS, prije nekoliko godina reketirati i trgovati. Tako je Zoran Soknić ”prije” otišao nego je došao na sudijsku ”A” listu Premijer ligu BiH. Zadržao se svega sezonu, a ista sudbina će zadesiti njegove brojne kolege. Slijedi sezona na Premijer ”A” listi Drinića iz Modriče, ”plesao je samo jedno ljeto”, ista je Berakova sudbina kome nije pošlo za rukom zadržati se dvije sezone, i on je ”odmah” pao sa liste. Time su privremeno isrpljeni kadrovi iz FS RS nije bilo kandidata za napredovanje pa su počele sumnje da se radilo o trgovini mjestima na ”A” listi. Sezonu poslije Drinićevog napuštanja na Premijer ligu BiH se ponovo plasira sudija Soknić, ali pod čudnim okolnostima pada sa liste nakon provedene sezone. Umjesto Soknića na listu Premijer lige dolazi perspektivni sudija Slađan Došlo. Nije Došli pomoglo što se njim ponosilo Istočno Sarajevo i Republika Srpska, nije zadovoljio ukuse vlastodržaca iz FS RS pa je  ”morao” sa Premijer lige BiH.  ”Između” Soknića i Došla sa liste sudija Premijer lige oboren je uspješni FIFA sudija i najuspješniji srpski fudbalski sudija sa ”A” liste Premijer lige BiH, Ognjen Valjić što se dovodilo u vezu sa reketom za koji, objektivno nije mogao izdvajati za poznatog ili bolje rečeno poznate reketaše, čak od iznosa kolegijalno primi kako za suđenje na utakmicama Premijer lige, tako i na onim međunarodnim u organizaciji FIFA/UEFA.

Široka fudbalska javnost se bezbroj puta zgražavala bezbrojnim komentarima kojima je  ”Oko sokolovo” u liku Bore ili ”Muftije” na Javnom servisu, komentarisalo dosuđivanje nepostojećih ili nedosuđivanje postojećih kaznenih udaraca. Bezbroj je bestidnih ruganja kojima su se fudbalskoj javnosti rugali dvojica nedoraslih Boro i Dragan u namjeri da ”pokriju” ono što se ”pokriti nije smjelo niti moglo”. Tako je sudija Petrović poslije dva nedosuđena kaznena udarca i neopravdanog isključenja gostujućeg igrača na utakmici Premijer lige BiH u Gabeli, umjesto negativne ocjene i skidanja sa ”A” liste sudija Premijer lige, dobio FIFA znak, nakon čega je izbila ”afera prevodilac Engleskog.”

Za brojna sramna suđenja najmanja je krivica sudija, jer oni koji nisu, samo na jednoj suđenoj utakmici poslušali reketaše i pomogli im da dobiju dogovreno mito, plesali su na Premijer ligi BiH ”samo jedno ljeto” kao nabrojani jer na prijedlog reketaša tijela FS RS utvrđuju liste sudija ”za” i ”sa” Premijer lige BiH. Za sezonu 2019/20 su preskočili Komisiju za sudije i suđenje a i Izvršni odbor FS RS, koji o prijedlozima sudija, kako za ”A” tako i za ”B” listu nisu ni raspravljali niti ih utvrđivali. Tako su Mile Kovačević i Dragan Banjac dogovorili da ovaj drugi u svojstvu člana Komiteta za sudije i suđenje BiH preuzme ulogu Komisije za sudije i suđenje FS RS i IO FS RS, utvrdi i predloži ”A” i ”B” listu sudija iz FS RS ”za” i ”sa” Premijer lige BiH.

Kovačević i Banjac su odlučili da na listi posmatrača/kontrolora suđenja Premijer lige BiH za sezonu 2019/20, ostane najslabije plasirani Vlado Liščinski, te da se njegov odlazak sa Premijer lige odloži za narednu sezonu a administrativnom odlukom će sa liste kontrolora Premije lige uz Liščinskog biti skinuti kontrolori Dragan Prtvar.

Za razliku od sudija koji su zadržavani samo sezonu na Premijer ligi BiH se godinama nisu mjenjali članovi Komiteta za sudije i suđenje FS BiH, niti kontrolori suđenja. Zbog navrešnih 65 godina starosti posmatrača/kontrolora Aleksandra Ristića zamjenio je Dragan Vasiljević. Duže od pola decenije posmatrači/kontrolori suđenja na Premijer ligi BiH,  su Vlado Liščinski, Radoslav Kapor, Dragan Marić, Milan Stanić, Aleksandar Ristić/Dragan Vasiljević i Dragan Prtvar koji, obejktivno rečeno, jedini od nabrojanih ispunjava uslove za posmtarča/kontrolora suđenja Premijer lige, propisane Pravilnikom. Kako bi se i u sezoni 2020/21 pojedinci koji ne ispunjavaju usloove za kontrolore, u liku poslušnih ali nedoraslih zadatku, zadržali na listi Premijer lige, administrativno je već dogovoreno da sa liste zbog godina ode Vlado Liščinski a uz njega Dragan Prtvar jedini koji ispounjava sve propisane uslove za kontrolora.

Pametnom i imalo moralnom, samo nabrojano, ne bi moglo stati u obraz, povukao bi se iz javnosti, a potom i sa funkcije. Nije čudo što Dragan Banjac čeka metlu, i to onu obojenu u žuto, kada istu čeka neko ko voli da ga zovu ”ugledni” kao što je Mile Kovačević, svjestan da ga je bravar doveo pred vrata zatvora, koji su obojica zaslužili, poznato je da oni postoje, a vjerujemo da su već i utvrđeni.