Na brdovitom Balkanu uglavnom političari vode glavnu riječ. Poneki sportski, muzički, ili uspjeh iz neke druge oblasti brzo se zaboravi u moru prepucavanja političara svih vjera i nacija.

A, pravi primjer kako bi trebalo da se ophodimo jedni prema drugima stiže od onaih najmlađih, 17-ogodišnjaka. Rijad i Slobodan u glavnim ulogama. Za pohvaliti, i staviti u udžebenike, ali za političare, i to u prvi razred!

Naime, kapiten kadetske reprezentacije BiH Rijad Sadiku napravio je potez za divljenje u duelu protiv Srbije. Meč šampionata Evrope odigran u Kostreni  završen je pobjedom BiH selekcije od 1:0, ali najveći pobjednik je Sadiku. On je u 18. minutu meča pomogao reprezentativcu Srbije Slobodanu Tediću da napusti teren. Mladi fudbaler “orlića” se teško povrijedio, a Sadiku ga je u pratnji ljekara ispratio u svlačionicu. Zaista potez koji se ne viđa često na terenima, posebno na utakmicama od velikog značaja, kakva je bila između dvije susjedne zemlje. Na kraju, obje selekcije su ispale sa Eura, a iz grupe su plasman dalje ostvarile Njemačka i Irska.

Malo sreće je nedostajalo da jedna ili druga selekcija odu dalje, ali biće vremena i prilike.

Dalje su prošli i Sadiku i Slobodan, i svi momci koji razmišljaju svojom glavom, kako treba da se ponašamo i živimo, da bi nam svima bilo makar malo bolje u ludim vremenima….