Prenosimo saopštenje Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u cjelosti:

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi sa finansiranjem sportskih saveza i klubova, obavještava javnost da je došlo do pogrešnog tumačenja činjenica i da nema netransparentnog finansiranja niti ukidanja projekata koje Ministarstvo realizuje više od 20 godina, poput Malih olimpijskih igara Republike Srpske.

Kada je riječ o finansiranju vrhunskog sporta u Republici Srpskoj, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je sa pozicije tekući grant za vrhunski sport na kojoj je imalo na raspolaganju 20.750.000,00 KM zaključcima Vlade Republike Srpske i tekućim zahtjevima isplatilo sredstva u iznosu od 14.000.000,00 KM Teniskom savezu Republike Srpske za teniski turnir „Srpska open“, Fudbalskom klubu „Borac“ Banja Luka 4.600.000,00 KM, Fudbalskom klubu „Sloga“ Doboj 1.000.000,00 KM, Fudbalskom klubu „Radnik“ iz Bijeljine 400.000,00 KM, Košarkaškom klubu „Borac“ iz Banjaluke 300.000,00 KM, Muškom rukometnom klubu „Sloga“ iz Doboja 350.000,00 KM, dok je za finansiranje ostalih sportskih kolektiva Ministarstvo na raspolaganju imalo 100.000,00 KM, koje su raspoređene u skladu sa važećim aktima koja regulišu oblast sporta.

Značajna sredstva u prethodne četiri godine dobio je i Rukometni klub „Borac“ Banja Luka, a riječ je o iznosu od 1.548.900,00 KM.

Iz svega navedenog jasno je da je većina sredstava koja je Ministarstvo porodice, omladine i sporta imalo na raspolaganju u budžetu, utrošena na osnovu odluka koje je Vlade Republike Srpske smatrala prioritetnim i značajnim za Republiku Srpsku.

Istovremeno kada je riječ o finansiranju Malih olimpijskih igara, najvećeg školskog sportskog takmičenja, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je na raspolaganju imalo 303.050,00 KM i sve obaveze prema školama i koordinatorima su unesene u sistem, i isplate se dalje vrše putem Trezora.

Ministarstvo je spremno da razgovara sa svim sportskim organizacijama i savezima argumentovano, a ne putem medija i tako će se i ubuduće ponašati. U otvorenom razgovoru analiziraćemo uložena sredstva i ostvarene rezultate, pa da javnost ima jasan uvid u rezultate rada i institucija i sportskih organizacija, stoji na kraju saopštenja Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.