Da u Slobodi iz Novog Grada mnogo toga ne štima, jasno je svima, pogotovo ljubiteljima fudbala, koji su uvijek bili uz svoju Slobodu, pa i u najtežim trenucima. Ovo je pismo navijača kluba s “Mlakvi”, koje ćemo prenijeti u integralnoj verziji, uz opasku da su imena onih koji misle ovako poznata redakciji….

“Lažni car Šćepan mali”


Kao dugogodišnji navijač FK Sloboda iz Novog Grada, ne mogu a da se ne osvrnem na trenutna dešavanja u i oko kluba, a koja ne slute na nešto dobro. Vaš portal koji je svesrdno podržavao dolazak Bosančića na čelo kluba prije tri godine, a koji će tobože donijeti velike promjene i renesansu kluba, bi sad trebao ukazati i na veliku laž i prevaru te već sad veliku štetu koju je “Lažni car Šćepan mali” ili Bosančić nanio ili nanosi ovom klubu. Sve ono što je govorio o svojim prethodnicima koji su bili na čelu kluba prije njega i njihovom lošem radu, on je uspio u tri godine na čelu kluba daleko i premašiti. Podsjetio bih samo na neke stvari, a to su prije svega da Skupština kluba nije održana pune tri godine te da je zadnja Skupština bila u decembru 2019 godine, i to vanredna kad je dotični i izabran na čelo kluba. Samim tim javnosti je nepoznato i poslovanje kluba u protekle tri godine kao i sam rad kluba u tom periodu.

Uveliko se priča u gradu da finansijska sredstva koja klub dobija od opštine nije opravdao te da je veliko pitanje kako i na koji način se vode poslovne knjige kluba i kako se klub finansira, a što će vjerovatno ubrzo i biti predmet za istražne i inspekcijske Republičke organe. Po opštinskoj odluci za 2023. godinu FK Sloboda nije dobila sredstva iz budžeta opštine za finasiranje sportskih klubova i veliko je pitanje koje se mutne radnje tu dešavaju. Po nekim pričama klub je trenutno dužan oko 350 hiljada maraka i to po osnovu poreza oko 100 hiljada, 150 hiljada po osnovu duga za struju, za hranu je dug prema jednom ugostiteljskom objektu oko 17 hiljada, a postoje još dugovanja prema autoprevoznicima, službenim licima kao i igračima kojih se sad rješava, jer mu ne trebaju pošto je opstanak obezbjeđen. Za sve one koji žive u gradu na dvije rijeke ovo i nije ništa čudno jer oni koji poznaju Bosančića, znaju da čega se on dotakne obično ovako i završi, postane prah i pepeo tj.da je sve laž, prevara i obmana. Nažalost, posljedice po klub bi mogle biti katastrofalne jer je uspio za kratko vrijeme napraviti veliki broj neprijatelja kluba, a to sve svojim bahatim, uličarskim i nadmenim ponašanjem kako prema drugim klubovima i sportskim radnicima, službenim licima kao i igračima i trenerima u klubu u protekle tri godine.

Svojim mutnim radnjama nanio je veliku štetu Prvoj ligi Republike Srpske i stavljao se u funkciju nekoga ko je bogom dan i ko kroji tabelu, delegira sudije i kroji sudbinu nekih klubova i službenih lica, a što će mu se sve obiti o glavu i vratiti kao bumerang. Busajući se da je član Izvršnog odbora FSRS stavljao se u poziciju nekoga ko prekraja propise i pravila FSRS i srozava integritet i regularnost lige, te je tako navukao veliki gnjev i bijes mnogih klubova i sportskih radnika širom Republike Srpske.

Tragično je što će većina igrača sigurno u narednom periodu u velikom luku zaobilaziti naš klub i naš grad, gledajući samo ponašanje predsjednika jednog kluba na tribinama kad su utakmice je i više nego dovoljno da niko i nepomisli da dođe u naš klub. Prostačko i u najmanju ruku primitivno ponašanje je zgrožavalo i odvlačilo publiku sa stadiona “Mlakve”. Odnos prema igračima, trenerima kao i svima koji su bili u i oko kluba je takav da je uspio “rašćerat” sve iz kluba. Bolesne i nerealne ambicije “Lažnog cara Šćepana malog” kako ga je nazvao jedan ovdašnji političar (i dao mu pravi nadimak) su dovele do toga da je ostao sam u klubu pa je sad i predsjednik i sekretar i oružar i trener i kuvarica što je više nego tragikomično i nedostojno i nekih klubova u najnižim rangovima takmičenja. U svemu ovome treba istaći i nesposobnu opštinsku strukturu na čelu sa načelnikom koja je dopustila da do ovoga dođe, misleći da isplatom neke tranše prema klubu rješava sve stvari, ne videći šta se iza brda valja. Fudbalski klub Sloboda je nažalost samo slika i prilika novske stvarnosti i surove realnosti, a to je da ne postoje pojedinci koji bi svojim kvalitetom, znanjem, istrajnošću i dobrim rukovođenjem mogli pokrenuti ovaj učmali i mrtvi grad u bilo kojem segmentu društva pa tako i u sportu.

U svakom slučaju vrijeme je da Bosančić napusti klub, da se hitno sazove Skupština kluba jer njegov dalji ostanak će značiti i dalje urušavanje našeg kluba, na žalost svih istinskih navijača i ljubitelja fudbala u Novom Gradu i šire.

Sloboda u srcu!!!
Navijač kluba !