Mladi fudbalski stručnjak Slavko Petrović, nakon odlaska na krajnji sjever Evrope, u Švedsku, zajedno sa svojim prijateljima, odlučio je da formira novo fudbalsko udruženje FF „Atletiko“ u Malmeu.

Ovaj nekadašnji fudbalski trener, koji je sjedio na klupi nekoliko klubova, između ostalih i dobojskih ligaša Sloge i Željezničara, te Ozrena iz Petrova, u Švedsku je stigao 2017. godine.

U februaru 2020. godine, krenuli smo u osnivanje novog fudbalskog udruženja za djecu i mlade u Malmeu, FF „Atletiko“. Formirani su organi udruženja, a zvanično smo startovali sa oko 60 članova, uzrasta od 6 do 12 godina. Švedska nudi velike mogućnosti, od profesionalnog nivoa, infrastrukture do raznih takmičenja. Ova zemlja ulaže u razvoj muškog i ženskog fudbala. Na prijedlog roditelja, koje poznajem, upustio sam se u novi projekat i formirao timski rad unutar kluba. Odredili smo ciljeve i prioritete. Nastojimo da radimo na izgradnji prepoznatljivog imidža kluba. Počev od organizacije u klubu, do sistema rada svih selekcija. Imamo svoj koncept koji pratimo i usavršavamo. Glavni cilj je napredovanje mladih igrača prema najvišem nivou fudbala u budućnosti. Klub će biti prepoznatljiv u gradu Malmeu, po svojim žuto-crnim bojama, kao jedini klub u gradu koji nosi ove boje, ističe Slavko Petrović, koji je bio najmlađi trener u Evropi, koji je sa 16 godina imao UEFA trenersku licencu.

On kaže da je velika razlika između fudbala u Švedskoj i kod nas.

– U Švedskoj je bolja organizacija, imaju odličnu infrastrukturu i uslove za rad. Kod nas je veliki igrački i trenerski potencijal, koji, na žalost, nije maksimalno iskorišten, naglašava trener Petrović.