Znam koliko mogu, dozvolite mi da radim i rezultati će doći, rekao je na zvaničnom predstavljanju bugarski stručnjak Ivajlo Petev, koji je prije nekoliko dana odlukom članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza (IO FS) BiH imenovan za selektora.

Tada je od 13 članova IO FS BiH dalo glas za Peteva čiji je jedini protivkandidat bio Sergej Barbarez, dok je jedan član bio suzdržan. Takav ishod glasanja naišao je na osudu “fudbalskog Sarajeva”, pa novog selektora sigurno čeka težak posao, jer će svaki njegov potez biti gledan kroz lupu.

– Radio sam uvijek pod pritiskom i nije mi to problem. Došao sam da radim svoj posao i siguran sam da će rezultati doći. Ne odustajem, znam šta mogu, nisam najidealniji na svijetu, ali sa igračima koje imamo, možemo napraviti dobar rezultat – istakao je Petev.

Rekao je da ga ne zanimaju protesti navijača ispred zgrade Fudbalskog saveza BiH.

– Na neki način su me iznenadili negativni komentari. Međutim, da je bilo 10.000 ljudi na protestima i zamislio bih se. Znam šta radim, dozvolite mi da radim i rezultati neka budu mjerilo. Ako budu loši, naravno da ću preuzeti odgovornost. Ipak, vjerujem u sebe i vjerujem da ćemo napraviti dobre rezultate – nastavio je Petev.

Govorio je i o grupi D u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru u kojoj se pored BiH nalaze još Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan.

– Grupa je nezgodna, ali na svaku utakmicu ćemo ići na pobjedu. Da li ćemo uspjeti, šta će biti, to niko u ovoj sali ne zna. Očekivanja su velika, zato sam se i prihvatio posla – naglasio je Bugarin.

Pomenuo je da i da će pratiti brojne utakmice Premijer lige BiH sa ciljem da se uvjeri u kvalitet pojedinih igraca, koji su možda blizu reprezentativnog dresa.

– Pratiću Premijer ligu, pogledaću sve i jednu ekipu. Siguran sam da ću za kratko vrijeme znati sve igrače iz lige, a onda ćemo ih sve analizirati – dodao je Petev.

Iako je IO FS BiH trebao donijeti odluku ko će biti asistenti Petevu, ta odluka je prolongirana za 15. februar.

– Petev će dobiti imena kandidata sa kojima će obaviti razgovore, a krajnji rok za kompletiranje stručnog štaba je 15. februar, odnosno nešto više od jednog mjeseca prije prve utakmice u kvalifikacijama – naglasio je potpredsjednik FS BiH Milorad Sofrenić, koji je uz generalnog sekretara saveza Adnana Džemidžića prisustvovao promociji bugarskog strucnjaka.

Nekoliko časova prije promocije novog selektora reprezentacije BiH ispred zgrade Fudbalskog saveza BiH okupili su se pristalice navijacke grupe “Bh. fanatikosi” kako bi izrazili nezadovoljstvo radom kuće fudbala u Sarajevu, ali i imenovanjem Bugarina. Sa sobom su imali i transparente na kojima je pisalo “Dosta je!” i “Nas ne možete kupiti!”. Ispred zgrade saveza bila je i policija, ali nije imala potrebe da interveniše, jer su protesti protekli u mirnom tonu.