Irfan Peljto po mnogima je najbolji bh arbitar, ali ne ide mu kada dijeli pravdu najboljima!

Borac je poražen u revanš meču finala Kupa BiH od Zrinjskog (0:1), i pehar je ostao u Mostaru, ali ostala je činjenica da je sarajevski arbitar izviždan na Gradskom stadionu. Ne zato, što je otvoreno pomagao Zrinjskom, već što nije sudio onako kako “Bog zapomaže”, a imao je sve uslove za tako nešto.

Tokom svih 90 minuta Peljto je bio ispod nivoa aktera utakmice. Mnogi će reći, nije svirao penal za Borac. Njegovo pravo da ne vidi ono što svi vide, ali zašto nije vidio brojne prekršaje, (ne)puštanja prednosti u izglednim situacijama, zatvaranje očiju u nekoliko navrata nad agresivinim fudbalerima Zrinjskog (prednjačio kapiten Barišić), i neujednačen kriterijum kod brojnih odluka,….to je već više od jedne odluke. Možda je mogao svirati jedanasterac, a ostati u rangu svega ostaloga, opet ne bi dobio prolaznu ocjenu, jer nije bio na visini zadatka, a neutralnom posmatraču sa strane ostao je gorak okus u ustima da je svim silama želio pehar odnijeti iz Banjaluke i nažalost uspio je u tome.

Mi ćemo podsjetiti na Peljtu prije šest godina, kada je Krupa igrala u finalu Kupa BiH. Na “Grbavici” su poraženi 0:2, a u revanšu krenuli su na sve ili niša. Kod rezultata 0:0 nije svirao očigledan penal za Krupu. Na kraju je bilo 0:4, Peljto je sve odsudio evropski, izuzev tog detalja, koji je mogao potpuno prelomiti meč. Ali sarajevski lobi, ukupan rezultat 0:6, te pošten odnos malog kluba iz kanjona “Tijesno” doprinijeli su tome da se ovo sve brzo zaboravi.

Ali i ovo podjećanje daje uvid u činjenicu da Peljto voli direktno umiješati prste, pa onda ćemo lako “evropski”. To je Borac najbolje osjetio na svojoj koži. Možda bi pehar svakako otišao za Mostar, ali ne bi ostala “crna mrlja” da je trofeju kartu u jednom pravcu kupio onaj što treba da dijeli pravdu.

Nažalost u BiH glibu, zapeo je i Peljto, ma šta drugi mislili, finale je bilo preveliki zalogaj za njega. Dvije najbolje ekipe i najbolji sudija, ali kad prelomi na jednu stranu. Ništa novo u državi koja puca po svima šavovima. Ni Peljto je više ne zakrpi…..