Film “Dara iz Jasenovca” uzburkao je duhove na Balkanu, ponovo potegao mnoge teške teme o zločinima iz II svjetskog rata, ali i uspio da polarizuje ljude. Podjela na “naše” i “njihove” odavno nije bila dublja, a tema porijekla aktuelnija je nego ikada.

Za vreme Jugoslavije nije bilo popularno isticati nacionalnu pripadnost, naročito srpsku, zbog bratstva i jedinstva, a devedesetih, pa i kasnije, zbog povampirenog ustaštva. Međutim, sada je ovo ponovo dobilo na značaju, pa smo istražili ko su poznate zvijezde iz različitih profesija u Hrvatskoj, a koje su porijeklom – Srbi.

Severina Vučković je Splićanka rođena u Hrvatskoj, ali ima i srpskih korijena o kojima ne govori. Naime, njen otac Sever Vučković je Srbin porijeklom iz Trebinja iz Republike Srpske. Severina nikada nije govorila o ovoj strani svog porijekla, ali je uvijek rado dolazila u Srbiju, čak su i oba njena supruga Srbi, Milan Popović i Igor Kojić. Severina ima i dvije sestre Zdenku i Marijanu, a očigledno je da u porodici Vučković postoje neslaganja oko porijekla. Dok Marijana već godinama živi u Beogradu, Zdenka otvoreno kritikuje i ne voli Srbe, iako sama ima srpske korijene. Zdenka je čak izjavila da se odriče svoje mlađe sestre zbog ljubavi i braka sa Srbinom. – Srbi su vodili rat protiv Hrvata, a Severina je očigledno zaboravila da je Hrvatica, i to se ne prašta. Moja sestra je vaspitana u Hrvatskoj, u moralnoj rimokatoličkoj porodici, od oca Hrvata i majke Hrvatice – rekla je Zdenka prije dve godine, a Severina se, čak ni nakon ovakvih izjava, nije javno oglašavala o sestri i njenim stavovima. Pored oca Severa, pjevačicin rođak je glumac Aljoša Vučković, koji je takođe porijeklom iz Srbije. O rodbinskoj vezi sa Severinom je imao samo da kaže da su dalji rod, kao i da su im djedovi iz istog sela u Dalmaciji.

RADE ŠERBEDŽIJA

Rade je glumac rođen u Buniću u Liki, takođe vuče srpske korijene, ali za razliku od nekih to ne krije. – Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gdje sam rođen – rekao je Rade jednom prilikom za medije, a istoričar Božidar Kljajević je pronašao jedan zanimljiv podatak vezan za Radetove pretke.

– Pronašao sam podatak da je to prezime nekad glasilo Serbedžija, od riječi serb, što znači Srbin – rekao je Božidar.

Inače, Radetova ćerka je poznata glumica u Hrvatskoj i udata je za srpskog reditelja Filipa Gajića.

DRAŽEN PETROVIĆ

Hrvatski košarkaš srpskog porijekla, Dražen Petrović rođen je u Šibeniku, a davne 1986. godine, kada se spekulisalo da li je Srbin ili Hrvat, Dražen je izjavio: – Petrović sam! Nas je mnogo. I, što se kaže, dobro smo raspoređeni. Porijeklom smo iz Crne Gore. Roditelji moga oca preselili su se u Hercegovinu. Otac mi je rođen u mjestu iznad Trebinja, majka mi je iz Bilica kod Šibenika, Dalmatinka. Hercegovac ili Dalmatinac, pitaćete? Pola-pola. Smatram da sam na košarkaškom terenu Dalmatinac, izvan parketa Hercegovac.

ARSEN DEDIĆ

Arsen Dedić je iz srpske porodice iz Šibenika. Majka je jednog sina poslala kod jednog brata, a drugog kod drugog, jedan je otišao u Beograd, a drugi, Arsen, u Zagreb. On je Srbin svakako – rekao je istoričar Božidar Kljajević o Arsenu i njegovom bratu Milutinu.

ĐORĐE I BORIS NOVKOVIĆ

Đorđe Novković, kompozitor zabavne muzike, rođen je u Sarajevu u mješovitoj srpsko-hrvatskoj porodici i otac mu se zvao Vukašin. Samim tim i njegov sin, poznati pevač Boris Novković vuče srpske korijene.

BOŽIDARKA FRAJT I BOJANA GREGORIĆ

Poznata glumica Božidarka Frajt rođena je Srpkinja, iz jednog sela pod Kozarom. Imala je nepune dvije godine kada su joj ustaše, za vreme Kozaračke ofanzive, streljale majku Vidu, dok je ona bila u dječjem logoru u Sisku. Božidarka je imala 36 godina kada je saznala svoje pravo porijeklo. Pronašla ju je tetka Dara Grublješić, prvoborac sa Kozare, i ispričala joj istinu o njenom porijeklu. Božidarka ima ćerku Bojanu Gregorić, koja je poznata glumica u Hrvatskoj, a za koju sada znamo da ima srpsko porijeklo. Njih dve danas zajedno žive u Zagrebu.

OLIVER DRAGOJEVIĆ I MARKO PERKOVIĆ TOMPSON

Prema podacima do kojih je došao kroz svoja istraživanja, istoričar Božidar Kljajević tvrdi da su ova dva hrvatska pjevača porijeklom Srbi.

– Dragojevići su stara hercegovačka porodica –  rekao je Kljajević, dok je Oliver rekao da ne može sa sigurnošću da kaže odakle potiče njegovo prezime.

– Odakle ću znati kojeg porijekla mi je prezime? Odakle ću ja to znati? Nemam problem čak i da je istina da je porijeklo mog prezimena srpsko. Mi, Dragojevići, nastali smo iz sedam porodica – rekao je Oliver.

Marko Tompson, koji je poznat po veličanju i propagiranju fašizma i ustaštva, rođen je u Dalmaciji, a kako istoričar Božidar Kljajević kaže, on ima srpsko porijeklo.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

– Izvođač nacionalističkih i ustaških pjesama vodi poreklo od Domazetovića iz Nikšićkog Grahova, iz stare srpske porodice – rekao je istoričar.