Piše: Miro Bjelić

Dajem sebi pravo da kao državljaninu Srbije i Bosne i Hercegovine (rođen sam 1943. godine u Aranđelovcu, od 1946. živim u Banjaluci, član Rukometnog kluba Borac od 1958. godine, prvo kao igrač, a poslije kao funkcioner-prvi operativac u Klubu.) kažem da mi ne može biti svejedno što rukomet u Srbiji propada.

Poslije ovog Svjetskog prvenstva i neuspjeha reprezentacije Srbije te konferencije za štampu u Beogradu 23. januara ove godine u prisustvu predsjednika RSS Božidara Đurkovića, nisam mogao da izdržim i ne uputim neka pitanja i konstatacije gospodi u RSS, a to su:

– Da li vam je poznato da riba smrdi od glave, a vi je čistite od repa!?

– Gospodine predsjedniče od kada ste izabrani na ovu funkciju samo Vi napredujete, a rukomet u Srbiji stagnira.

– Gospodinu Nenadu Peruničiću skidam kapu kao vrhunskom igraču, ali kao selektoru-treneru rukometaša naše države nemam dobro mišljenje, a pogotovo poslije ove konferencije, gdje je izjavio: “Lekcija, a ne porazi”.

Ja lično mislim da on treba da nauči lekciju, a ne igrači. Na toj konferenciji za štampu svi priznaju da je to najgori plasman Srbije u današnje vrijeme.

– Kakva je to izjava Nenada Peruničića da kod njega ne mogu debitovati igrači u poznim godinama (28).

– Po meni, koliko je poznato, na takva Svjetska, Olimpijska i sl. prvenstva uvijek nastupaju najbolje i najspremnije selekcije. To nije vrijeme za eksperiment.

– Nebi o ukusima, ali moje lično mišljenje je da selektor nema autoritet među igračima koji su ostali u Srbiji i “na vrat i i na nos” odredio je igrače sa kojima može upravljati.

– Gospodine selektore niko Vam nije dao pravo da ponižavate u rezultatskom smislu Srbiju. – Gospodine predsjedniče od kada ste Vi na čelu RS Srbije rukomet je potonuo u Srbiji.

– Što se ne ugledate na Košarkaški savez ili Odbojkaški savez.

– Isto tako ne mogu da ne spomenem, kada ste prije nekoliko godina svojim “autoritetom” u EHF-u izbacili Rukometni klub “Borac” iz SEHA lige, a ubacili RK “Dinamo” iz Pančeva. Možete se Vi pravdati koliko želite, ali to Borac iz Banjaluke nije zaslužio. Siguran sam da je Vaše lobiranje uticalo na to! Nemojte misliti da smo mi u BiH laici kada je rukomet u pitanju.

– Ja trvdim, iz dosadašnjeg iskustva, da je u RSS neko drugi bio selektor Srbije i “postigao ovaj rezultat”, bio bi ekspresno smijenjen (Jovica Cvetković). Vi ste gospodine Božidaru jedan poslušnik i potrčko i zato su ovakvi rezultati u rukometu. Da li ste se upitali u kojoj će kategoriji sporta u Srbiji biti rukomet u odnosu na druge sportove (odbojka itd.).

Da imate imalo morala, poslije ovakvog debakla (obzirom na ugled Srbije) svi bi podnijeli ostavku. Sa ovim sam sve rekao!!!