Fudbalski savez Republike Srpske na sjednici Izvršnog odbora, koja će se održati dan prije Skupštine (27. juna) donijeće i konačnu odluku, ko će popuniti jedno preostalo mjesto u Prvoj ligi. Bilo je nekoliko kandidata, a naš izvor u FSRS pojasnio nam je zašto je “kolo sreće” palo na klub s “Mlakvi”.

-S obzirom da je trnska Sloga igrama na zelenom terenu obezbijedila plasman u elitu, njoj je po “slovu zakona” pripala ta pozicija. Iz FSRS je otišao upit da li želi da igra elitu, na što je stigao potvrdan odgovor. Nakon toga krenulo se u licenciranje i ispunjavanje svih kriterijuma, a s obzirom da je iz Sloge stigao odgovor da ne mogu u predviđenom roku ispuniti sve zahtjeve (24. juna), oni su ostavili savezu da odluči o njihovoj sudbini.

Na stolu je bilo nekoliko imena: Alfa Modriča, koja je rezultatski ispala, ali nije bila posljednja, i može se odlukom IO ostaviti u takmičenju, te dva drugoligaša koja su izrazila želju, a to su bili Tekstilac i Sloboda. Da napomenemo da Omarska i pored toga što bi je mnogi željeli vidjeti u eliti, prije svega zbog brojne publike, nije mogla doći u obzir nikako, jer takmičarski zauzela je posljednje mjesto, koje bez obzira na reorganizacije, odluke IO, po Praviliniku mora voditi u niži rang takmičenja.

Ostali su Sloboda, Alfa Modriča i Tekstilac. Sva tri kluba bez ikakvih problema ispunjavaju uslove, tradicija, infrastruktura, garancija Opštine, tj grada, mlađe selekcije…..

U FSRS su se vodili idejom da je Sloboda u sezoni kada je korona prekinula šampionat takođe iz Druge lige pozivnicom dobila status prvoligaša, i to je opravdala, prije svega igrama na terenu. U tri sezone bili su na vrhu, borili se za ulazak u Premijer ligu BiH, stvorili određena rivalstva u pozitivnom smislu (Krupa, Laktaši, Zvijezda 09), ali da su prije godinu dana zbog “više sile”, a u pitanju su bile poplave, morali i pored četvrtog mjesta u niži rang takmičenja. I u tom rangu, Sloboda je imala silne probleme, ali ih je nekako prevazišla, trgnula se i odigrala solidno proljeće, s kojim su izbjegli posljednju poziciju koja vodi direktno u niži rang, da bi uopšte došli u ovu priču. Sada je na ljudima iz Slobode da zapnu iz petnih žila i stvore prije svega respektabilan sastav, koji će se upustiti u borbu za ostalim prvoligašima, jer Sloboda je zvanično najstariji klub Srpske koji će proslaviti 115 ljeta. To nije malo, ali isto tako i obavezuje sve koji su u klubu.

Tako je Sloboda dobila prednost nad Modričom i Derventom, koji su takođe bili veoma blizu, ali možda je u ovom trenutku i bolje za njih da iz drugoligaških voda se vrate ekspresno, jedan kao prvak ,a drugi kroz baraž, jer sezona pred nama biće paklena. U crnom scenariju čak osam ekipa može u niži rang takmičenja, i onda shvatite da će gotovo cijela liga strahovati.

Odluka će biti ozvaničena u četvrtak na sjednici Izvršnog odbora, a tada će se donijeti i odluke o popunjavanju ostalih liga.