Bezbjednosne agancije su, po nalogu Tužilaštva  BiH duži vremenski period presretale telefonske razgovore i na druge načine pratile aktere koji su koruptivnim radnjama utjecali na konačne rezultate velikog broja prvenstvenih utakmica, ne samo Premijer lige BiH koja se igra u organizaciji N/FS BiH već i Prvih i Drugih liga koje se igraju u organizaciji N/FS FBiH i FS RS.

Akcija Tužilaštva kodnog naziva ”VAR” je u sportskoj javnosti, naišla na bezrezervnu podršku i dočekana sa oduševljenjem. Sportska javnost u Republici Srpskoj je razočarana što je akcija u početnoj fazi obišla moćnike iz vrha FS RS i njene Sudijske organizacije. Sportsku javnost Srpske ne iznenađuje što se u doasadšnjem toku akcije ”VAR” ni jednom riječi nije oglasio predsjednik FS RS Mile Kovačević  ni visoki funkcioneri iz vrha Sudijske organizacije FS RS, ali ne čude glasine da pojedinci razmišljaju da napuste Srpsku posebno zbog sumnje da su Kovačević i sudijski oci najodgovorniji što se među osumnjičenima nalaze sudije iz UFSI PFS Gradiška i Prijedor. Pasivnost prozvanih funkcionera fudbalska javnost u Republici Srpskoj tumači njihovim opravdanim strahom svjesni da su aktivni učesnici ili pasivni posmatrači krivičnih djela koja će biti sankcionisana akcijom ”VAR” i zbog kojih bi mogli biti privođeni i hapšeni što javnost sa nestrpljenjem priželjkuje i očekuje.

Činjenice pribavljene praćenjem rada aktera u aferi podmićivanja službenih lica zabrinjavaju jer su u koruptivne radnje umješani članovi Komiteta i Komisija za sudije i suđenje N/FS BiH, N/FS FBiH i FS RS, zbog čega su klubovi utakmice koje odlučuju o plasmanu za takmičenja u organizaciji UEFA, plaćali gotovo šestorocifrenim iznosima. Minimalan petorocifreni iznos, znači 10.000 KM nije bilo dovoljno za kupovinu utakmice koja odlučuje o ispadanju u niži rang takmičenja. Kada su za rezultat bila zainteresovana oba kluba, onda se praktično ”sprovodila licitacija”, po onoj, ”ko da više”. Na taj način je jedan od osumnjičenih odbio primiti iznos veći od 10.000 KM, a za ponuđača nije dosudio kazneni udarac što je ponuđačev klub koštalo ispadanja  u niži rang takmičenja.  Jasno je da je ovaj sudija odbio iznos jer je protivnička ekipa obezbjedila višestruko veći iznos koji je podijelio na jednake ”časti” sa svojim ”zaštitnikom” iz Komiteta za sudije i suđenje N/FS BiH.

Akcija kodnog naziva ”VAR”  je nedvosmisleno potvrdila da se radi o organizovanom i najtežim oblicima kriminala, a analiza sadržaja i primjene Pravilnika o sudijama i suđenju N/S FS BiH nas je navela na zaključak da su temelji navedenih oblika kriminala armirani u najvišim organima N/FS BiH.

Pravilnik o sudijama i suđenju FS/NS BiH je prilagođen potrebama kriminala čiji je manji dio razobličen akcijom kodnog naziva”VAR” a iz istih motiva nije usklađen sa aktma UEFA i FIFA.

Sadašnji članovi Komiteta za sudije i suđenje FS/NS  BiH su članovima 3 i 74 Pravilnik o sudijama i suđenju N/FS BiH prilagodili, svojim stručnim, sudijskim i građanskim kvalifikacijama što je većini omogućilo zadržavanje deceniju ili duže, na mjestima predsjednika i podpredsjednika Komiteta i Komisije za sudije i suđenje.

Primjer Banjac Dragan koga je trogodišnja zanatska škola ograničila i zbog koje, između ostalih kriterija,  nisu ispunjeni uslovi da ovaj kontrolor suđenja III kategorije bude član ovih tijela za koja se traži I kategorija kontrolora suđenja.

Većina od 6 članova sudijskog  Komiteta FS BiH ne ispunjavaju uslove za članstvo jer nisu kontrolori suđenja I kategorije kako je propisano u članu 3 stav 1 Pravilnika, pa su u članu 74 posljednji stav Pravilnika utvrdili da su instruktori suđenja I kategorije članovi Komiteta dok obavljaju tu funkciju.

Draganu Banjcu i Ibrahimu Hasanbegoviću su drugi, odnosno treći put istekli mandati  člana Komitetu za sudije i suđenje FS BiH, a prvih dana septembra mjeseca 2017. godine su po treći, odnosno četvrti put, izabrani na dužnost člana Komiteta i Komisije za sudije i suđenje N/FS BiH.

Banjac, Hasanbegović i ostali sudijski moćnici iz Komiteta su prilagodili Pravilnik, njihovim  ličnim potrebama te su na taj način obezbjedili doživotno zadržavanje, ili do kada budu željeli biti, u Komitetu i komisiji za sudije i suđenje FS/NS BIH.

U namjeri stvaranja pogodnosti sebi, i eliminacije visoko obrazovanih konkurenata Banjac je, u ime FS RS predložio da se u član 74 Pravilnika unese stav prema kojem pravo na I kategoriju ima sudija koji je sudio Međurepubličku ligu. Banjac je naveo da je sudio ovu ligu prije rata, ali je tačno da je sudio jednu utakmicu i skinut je sa liste zbog negativne ocijene na toj jednoj jedinoj utakmici koju je sudio kao sudija ”A” liste. Obzirom da je Entitetima prema Dejtonskom mirovnom sporazumu pripao sport, najviši rang takmičenja su od 1996. do 2001. godine bile Prve lige Federacije i Republike Srpsske. Banjac je spriječio da se u član 74 kao uslov za stjecanje I kategorije unese suđenje Prve lige RS dok je odedbama istog Pavilnika priznato suđenje utakmica Pve lige N/FS FBiH. Ovim načinom je velikom broju visoko obrazovanih sudija onemogućio ispunjenje uslova za stjecanje zvanja instruktora suđenja I kategorije, i konkurente za mjesto člana Komiteta sveo na minimalan broj, a sve sa ciljem zadržavanja desetak pozicija u sudijskoj organizaciji od Opštinske do FS RS i N/FS BiH.

Akcijom kodnog naziva ”VAR” je bačena svjetlost na jednu od brojnih i stalnih afera, a uvjreni smo da će najveći dio  lokalnih afera u kojima učestvuju Banjac i članovi Komiteta za sudije i suđenje FS BiH ostati nerasvjetljeno. Poznato je Tužilaštvu BiH da šestoročlani Komitet za sudije i suđenje vrši kolektivno delegiranje sudija Premijer lige FS BiH. Akcija ”VAR” je potvrdila tačnost brojnih  medijski natpisa a što je do sada predstavljalo ”javnu tajnu”, da se preko članova Komiteta utječe na krajnje rezultate brojnih utakmica Premijer lige BiH. Članovi Komiteta su umješani u sve koruptivne radnje koje dovode do namještanja rezultata na utakmicama Premijer i nižih liga. Bez članova Komiteta organizovanog kriminala ne bi bilo. Oni usluge naplaćuju gotovinski, visokim novčanim iznosima, usluge za kriminalne radnje naplate službena lica po okončanju utakmica a polovina iznosa pripada ”zaštitnicima”. Pisali smo u ranijim tekstovima da pojedini klubovi usluge namještanja  plaćaju u naturi što potvrđuje informacija da je sudija nezakonitu radnju naplatio ” Banovićkim ugljem.”

Sudijama na Premijer ligi zadatke najčešće daju članovi Komiteta Entiteta iz koga dolaze i to ličnim kontaktom. Telefonima se služe samo radi određivanja termina i lokacije na koji će doći sudija radi prijema zadatka, dogovora oko mjesta i načina preuzimanja i dijela iznosa koji predaje nalogodavcu neposrednom ”šefu zaštitniku”.

U jednom od tekstova smo opisali tok i detalje dogovora  prvenstvene utakmice 4. kola jedne od prethodnih sezona takmičenja Premijer lige FS BiH u kojoj je domaćin NK ”GOŠK” u Gabeli, uz pomoć sudije utakmice, pobijedio favorizovani NK ”Široki Brijeg”.

Poučeni ”provalom” akcije ”VAR”, koju su otkrili i zaustavili u ranoj fazi, istražitelji su prije hapšenja i privođenja Salema Prolića, detaljno analizirali utakmikcu u Gabeli koja će, u kasnijim fazama  istrage u okviru akcije ”VAR” doći na red. Prema našim saznanjima na ovom predmetu će pored aktera koji je sve opisao, biti kao saradnik uključen i njen učesnik Salem Prolić. Prema našim izvorima organi gonjenja su u vezi sa namještanjem rezultata utakmice u Gabeli u korist domaćina upoznati sa događanjima u toku utakmice i uzrocima koji su prethodili događajima pa ćemo ih opisati.

Salem Prolić i Dragan Banjac dogovaraju šemu pomoći domaćinu sporne utakmice preko banjalučkog sudije Dragana Petrovića. Novac će po okončanju utakmice u službenim prostorijama preuzeti i za sebe zadržati Salem Prolić. Prema uhodanoj šemi Prolić će se Banjcu revanširati na isti ili sličan način možda u istom ili narednom kolu. Glavni sudija delegiran za ovu utakmicu Dragan Petrović iz Banj Luke se po pozivu Banjca odaziva na lokaciju ”Merkator” u banjalučkom naselju Borik. Banjac Ptroviću saopštava, ukoliko želi FIFA znak domaćin ovog susreta ”GOŠK” ”mora” pobijediti. Pokriće će imati od Salema koji je kontrolora suđenja a što se i dogodilo. Mediji su prenijeli skandalozne sudijske odluke prema kojima je Petrović načinio veliki broj grubih propusta, nije dosudio 2 kaznena udarca za gostujuću ekipu, a sumnje su i u načinjeni prekršaj za isključenje gostujućeg igrača. Kontrolor suđenja Salem Prolić je umjesto 6.9 Petrovića ocijenio sa 7.8.  Na sjednici  Komiteta na kojoj ”posljednju riječ” ima Prolić, ojačan prisustvom Banjca, ipak zbog pritiska javnosti,  Komitet predlaže korekciju Prolićeve ocjene Petroviću smanje sa 7.8 na 7.4. i bez obavezne suspenzije kontroloru i sudiji Proliću i Petroviću u trajanju od jednog ciklusa, odnosno pauze od četiri utakmice. ”Siti vuci svi jaganjci,” Salem Prolić je, umjesto pauze od 4 utamice  nagrađen, u narednom kolu je bio kontrolor suđenja na prvenstvenoj utakmici u Krupi na Vrbasu dok je Petrović poslije petnaestodnevnog odmora u Hrvatskom primorju nastavio sa suđenjem.

Sudija Dragan Petrović je preueo FIFA znak pored činjenice što mu engleski jezik ”ne leži”, ali je na testiranju u Sarajevu obezbjeđena ”prolazna” ocjena.

Poznato je Tužilaštvu da su tesari, bravari sa ili bez redovno stečenih svjedočanstava osnovnih škola  u ulozi članova Komitete za sudije i suđenje uvrstili na liste FIFA sudija Petrovića i druge sudije u okviru ”paketa”, dogovorenog kriminala kao onaj o krojenju rezultata utakmice u Gabeli.  Komitete i fudbalski BH vrh je otvorio novu sramnu ”evropsku” stranicu BH fudbala. Tužilaštvu je poznato da se rasvjetljavanja krivičnih djela organizovanog kriminala otpočeta akcijom ”VAR” moraju odlučno nastaviti i akteri sankcionisati, i da se istom akcijom mora  onemogućiti dalje angažovanje instruktora suđenja III kategorije u Komitetu za sudije i suđenje BiH, na utakmicama kontrolora/posmatrača suđenja Premijer lige BiH od kojih organizovani kriminal polazi.

Među brojnim službenim licima koja su zvanja stekli falsifikovanjem dokumentacije nije samo aktivni sudija Ilija Živković, isti falsifikovani dokaz je obezbjedio sadašnju poziciju Radoslavu Kaporu koji je gotovo deset godina kontrolor suđenja Premije lige FS BiH bez mogućnosti zamjene. Poznato je Tužilaštvu da se ne primjenjuje ”Banjčev” Pravilnik o suđenju koji obavezuje da najslabije plasirani kontrolori na listi Premijer lige sa područja FS RS, padaju na listu Prve lige FS RS i da ih na Premijer ligi u narednoj sezoni zamjenjuju najbolje plasirane kolege sa ove lige.  Desetogodišnjim ”zamrzavanjem” kontrolora Premijer lige obezbjeđuje se njihova odanost i poslušnost fudbalskom i sudijskom BH vrhu koji je na taj način postao leglo organizovanog kriminala od koga je nesagledive posljedice pretrpio i dalje će trpjeti  BH fudbal u slučaje neuspjeha akcije kodnog naziva ”VAR”.

Sumnja se da je Banjac u završnoj fazi istrage organima bezbjednosti opisao brojne primjere kriminala prećutujući da je i sam učesnik što je uzrokovalo privođenje Salema Porolića.

Zahvaljujući površnosti tužioca u istrazi protiv kontrolora suđenja Premijer lige Radoslava Kapora i prikrivanja dokaza o krivičnim djelima falsifikovanja službenih isprava kojima je ovo lice nezakonito steklo sadašnju poziciju obustavljena je istraga jer bi se otvorila pandorina kutija koja bi pogodila u prvom redu Dragana Banjca

Tužiocima je poznato da Banjac uz saglasnost i zaštitu predsjednika FS RS Mile Kovačevićča krije dokaze koji Radoslava Kapora sprečavaju da bude kontrolor suđenja na utakmicama Premijer lige BiH. Kapor dosije koji bi trebao postojati u PFS Trebinje i FS RS u Banja Luci ne posjeduje originale niti ovjerene kopije da je :

 1. položio za sudiju pripravnika,
 2. položio za, (kako navodi  da jeste) područnog sudiju,
 3. položio za republičkog sudiju,
 4. položio teoretski ispit za saveznog sudiju, (osim potvrde za koju je utvrđeno da je falsifikat),

Na osnovu podataka prikupljenih u aktivnostima koje su prethodile akciji kodnog naziva ”VAR,” organi bezbjednosti su pored nabrojanog još prikupili informacije i dokaze, da je Kapor tokom ratnih dejstava na području Republike Srpske kupio falsifikovanu  Potvrdu o položenom teoretskom dijelu ispita za saveznog sudiju. Potvrdu  kako su informisani izdaje FS Jugoslavije. Provejrom je utvrđeno da Radoslav Kapor nije zaveden u Protokol FS Jugoslavije niti je o njemu vođen dosije dok za sve druge kandidate postoji dosijei sa dokumentacijom predatom uz zahtjev za poganje teoretskog dijela ispita za saveznog sudiju. Istražitelji su upoznati da bi dosije morao da sadrži, a da Kapor ne pojseuduje slijedeću dokumentaciju :

 1. Molbu za polaganje ispita za zvanje savezne kategorije,
 2. Upitnik za saveznog sudiju,
 3. Rješenje o sudiji Međuopštinkse  kategorije,
 4. Izvještaj o kontroli suđenja,
 5. Spisak suđenih utakmica,
 6. Rješenje matičnog FS o ispunjenim uslovima za polaganje republičke kategorije,
 7. Rješenje o zvanju republičkog fudbalskog sudije,
 8. Potvrda o igračkom stažu, (kod onih koji su aktivno igrali),
 9. Rješenje o stjecanju benificija,
 10. Spisak suđenih utakmica za saveznu kategoriju,
 11. Zaključak o prvoj komisijskoj kontroli za sudiju savezne kategorije,
 12. Zaključak o drugoj komisijskoj kontroli za sudiju savezne kategorije,
 13. Uvjerenje o ispunjavanju uslova za plaganje ispita za saveznu kategoriju,
 14. Poziv za polaganje ispita.

U Izvještaju podnesenom Tužilaštvu koji je prethodio akciji kodnog naziva ”VAR” se još navodi, da je prema izjavi svjedoka saradnika Radoslav Kapor  i danas kontrolor suđenja na utakmicama BH Telekom Premijer lige bez i jednog dokaza u dosijeu. Zaštitinici iz FS RS su u cilju zaštite štićenika kao Kapor koji nisu imali dio ili niti jedan dokumenat kojim bi dokazali da ispunjavaju uslove utvrđene prilagođenim Pravilnikom o sudijama i suđenju FS BiH, dostavili obrazac kojim bi za njih obezbjedili prethodno nabrojano u Bazi podataka za sudije – kontrolore suđenja.

Svjedok je prema izvještaju ponudio Prilog u kome su :

 1. Popunjen obrazac za Radoslava Kapora ovjeren pečatom matičnog saveza Trebinje i potpisima predsjednika, sekretara i Kapora lično kojim potvrđuju da je Radoslav Kapor položio u terminima iz Upitnika, ispite za sudiju pripravnika, područnog sudiju, republičkog i saveznog sudiju.
 2. Falsifikovanu kopiju Odluke da je kandidat Radoslav Kapor u aprilu 1991. godine proglašen za FUDBALSKOG SUDIJU SAVEZNE KATEGORIJE, (dosije i kopija odluke za kandidata Kaspor Radosdlava u potokolu i arhivu FS Srbije ne postoji).
 3. Falsifikovani spisak 11 odsuđenih utakmica kojim sudija ispunjava jedan od uslova za polaganje teoretskog dijela ispita za sudiju Savezne kategorije. Spisak nije ovjeren pečatom matičnog saveza a ne sadrži ni broj od 15 suđenih  utakmica koliko treba odsuditi sudija da bi pristupio polaganju teoretskog dijela ispita za Saveznu kategoriju niti posjeduje rješenje o položenoj republičkoj kategoriji.

Svjedok je dalje organima u istrazi ustupio kopije brojnih dokaza kojim se potvrđuje više od  prethodno navedenog a koji su i u našem posjedu.

U Izvještaju bezbjednosnih organa se navodi da veliki broj kontrolora suđenja  Premijer lige BiH i nižih liga ne ispunjavaju uslove za obavljanje dužnosti utvrđene članom 3 i 74 Pravilnika o sudijama i suđenju FS BiH te da je Pravilnik bio usklađen sa Pravilnicima UEFAe u Komitetu za sudije i suđenje nebi gotovo ni jedan ispunjavao uslove za instruktora-kontrolora suđenja I kategorije.

Dalje se tvrdi da Republika Srpska ima veliki broj instruktora suđenja I kategorije ali su izbačeni izbornim prevaram Banjca i njemu sličnih. Nespremni da plaćaju  reket i izvršavaju prljave zahtjeve sudije sa FIFA znakom Valjić Ognjen iz Banja Luke i Jakupović Edin iz Bihaća su na kraju prethodne sezone skinuti sa lista i zamjenjeni drugim kandiadataima i da kadnidat Dragan Petrović ne ispunjava uslove.