Kreditni službenik Mikrokreditne fondacije (MKF) “Prizma” Goran Čikić (52) iz Banjaluke optužen je da je prevario više osoba koje je kreditno zadužio za čak 1,25 miliona KM lažno im rekavši da se radi o ugovorima za dobijanje bespovratne humanitarne pomoći.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno tužilaštvo u Banjaluci, koje ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, a potvrdio je Osnovni sud u Gradišci. Čikić je radio kao kreditni službenik MKF “Prizma” Sarajevo u poslovnici u Gradišci.

Prema optužnici, on je od 10. maja 2012. do 24. maja 2013. prevario veći broj sugrađana slabijeg imovnog stanja obećavši im da “Prizma” daje bespovratnu pomoć u iznosima od 400 do 1.000 KM. Sačinio je 162 lažna ugovora o kreditima, a neki su potpisali i po dva takva zaduženja.

On je žrtvama govorio da mogu pomoć dobiti samo uz predočavanje lične karte i potvrde CIPS-a o prebivalištu, te da dobijeni novac ne moraju vraćati.

– Kada su ta lica pristala i predala osumnjičenom ličnu kartu i potvrdu CIPS-a o prebivalištu, on je sačinio i svojeručno popunio 162 lažna zahtjeva za kredit na iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM. Sačinio je i lažne mjenične izjave i mjenice po osnovu kojih su u organizacionoj jedinici Banjaluka sačinjeni lažni ugovori o kreditu u ukupnom iznosu od 1.250.000 KM i to na ime oštećenih – stoji u optužnici.

Dodaje se da je optuženi, nakon što je sačinio ugovore iako je znao da su lažni i urađeni bez odluke kreditnog odbora, uvjerio žrtve da ih potpišu.

– Oni su mu povjerovali da se radi o pomoći, te su potpisima potvrdili da su primili novčani iznos od 400 do 1.000 KM na ime humanitarne pomoći. Na osnovu tih lažnih ugovora je stečajni upravnik MKF “Prizma” Sarajevo zbog neplaćanja rata kredita oštećenima poslao pismene opomene zbog  neizmirenog dospjelog dugovanja po kreditu, zahtijevajući isplatu kredita u cjelosti u roku od osam dana pod prijetnjom sudske prinudne naplate. Na ovaj način je osumnjičeni Čikić za MKF “Prizma” Sarajevo pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.250.000 KM – stoji u optužnici.

Tužilaštvo je uz optužnicu sudu priložilo i prijedlog oštećenih i poništilo ugovore o kreditu taksativno naznačene u dispozitivu optužnice.

Ovo je samo jedna u nizu sličnih prevara od strane radnika MKF “Prizma”, koji su, prema nekim podacima, prevarili više od 3.000 građana za lažne kredite. Policijska uprava Gradiška je i krajem prošle godine tužilaštvu podnijela izvještaj protiv Dragana Jungić iz Laktaša, zbog sumnje da je prevarama pribavio korist od oko 23.000 KM. On je tada osumnjičen da je kao kreditni službenik mikrokreditne fondacije 2012. i 2013. godine u Srpcu doveo u zabludu I. T. iz Srpca, obećavši da će joj biti omogućena isplata kredita u iznosu od 1.000 KM. On je zatim sačinio zahtjev za kredit i lažni ugovor o kreditu kojim je zadužuje za iznos od 9.000 maraka, a da novac nikad nije isplatio.

Hapšenje

Goran Čikić je, nakon što su žrtve prevaru prijavile policiji, uhapšen 18. januara 2020. godine na graničnom prelazu Rača. Njemu je tada policija na teret stavila da je prevario 129 ljudi za oko 1,29 miliona KM.

“Glas Srpske”