Ima li dječaka ili djevojčice rođenih 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prološlog vijeka, a da nije provozalo Poni! I po svemu sudeći vozaće se ponovo!

Na nekadašnjem jugoslavenskom tržištu popularni bicikli “poni” koji su se po italijanskoj licenci proizvodili u Sloveniji prodavaće se od početka sljedeće godine u moderniziranoj verziji, ali uz cijene koje neki drže problematičnim.

Bicikli će se raditi u više verzija i od različitih materijala, a cijena osnovnog modela biće 650 maraka dok će najskuplji “premijum” model s dodatnim komponentama stajati 1.500 maraka, objavili su slovenski mediji.

Proizvodnja počinje u proljeće sljedeće godine, ali se već sada mogu naručiti. Prodavaće ih firma BTC, a službeno će ih proizvoditi kompanija Gore kolesa, u saradnji s Gorenjem iz Velenja u čijim će se pogonima i montirati.

Koncern Gorenje, veliki proizvođać kućanskih aparata, lani je otkupio prava na proizvodnju ovog legendarnog bicikla od ljubljanske tvornice Rog koja je prije više godina otišla u stečaj.

Modernizovani “poni” pod nazivom “Gor kolesa” namijenjen je za sve uzraste, a na početku će kupci moći birati između tri modela u 28 različitih kombinacija.

Za sada će se sastavljati od komponenata uvezenih iz Kine, a kupci će na isporuku morati čekati nekoliko mjeseci.

Na početku je namjera izraditi oko 4.000 bicikala, kako bi se vidjelo kako će ići prodaja.

Računa se u prvom redu na moguće kupce iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a potencijalno i na druga moguća tržišta.

U budućnosti računamo i na varijantu Gor kolesa na električni pogon – rekao je jedan od voditelja projekta Rok Lesjak.

Kao nekada, cijela porodica na “Poni” i u prirodu….