Klub sam preuzeo prije pet mjeseci, i nismo htjeli izlaziti u javnost dok nismo snimili stanje. A,  ono je katastrofalno. Od Slavije nije ostalo ništa, ona je ugljenisana, poput nagorih noćnih mora iz Aušvica! Ovako je započeo pres konferenciju, Blažo Buljić, predsjednik Bokserskog kluba Slavija, jednog od banjalučkih sportskih brendova.

-Ko je napravio dugove? To se i ja pitam, nećemo o imenima, jer ona se znaju, sve će to doći na naplatu. Imamo informaciju da je nezadovoljna grupa bokserskih radnika osnovala novi klub, BK Slavija 1961. I mi im želimo sreću, baš kao što smo poželili i BK Feniks. Kada budu imali takmičarski pogon, prvi meč neka bude sa Slavijom, i ukoliko nas pobjede, sam sebe ću diskvalifikovati iz boksa do kraja života. Ne želim da trošim riječi o tim ljudima, ali da su imali obraza, prije nego što su osnovali novi klub, trebali su izmiriti obaveze u starom, a one iznose oko 450.000 maraka! Kada su me birali ti isti, rekao sam im nemojte, jer diskvalifikovaću vas do kraja života iz Slavije, nisu me poslušali, a ja sam obećano ispunio. Sve članove Skupštine i tog Upravnog odbora doživotno sam diskvalfikovao, barem dok sam ja u klubu – započinje priču Blažo Buljić, čovjek koji je uspješno vodio Slaviju više od jedne decenije, i sa kojom je pet puta bio ekipni šampion BiH. Onda se okrenuo stvarima koje ga tište:

-Od grada Banjaluka imamo devet tužbi, a mi smo banjalučki klub, i to brend, sa olimpijskim, svjetskim i evropskim šampionima. Dajte mi ime grada bilo gdje na svijetu gdje je vlastiti klub doveo do propasti. U pitanju su tužbe na osnovu zakupnina, struje, vode, komunalni taksi, PDV-a….Ukoliko grad povuče te tužbe, ono ostalo, dakle sva ostala potraživanja u iznosu od 150.000 maraka, obećavamo da ćemo riješiti, i ne samo riješiti, već Slaviju dovesti ponovo u sam bokserski krem. Nmoram da naglasim da imamo ponude iz Zenice i Tuzle da pređemo u njihove gradove i nastavimo kontinuitet, Slaviju više cijene drugi, nego mi sami. Zahvalni smo tim prijateljima, ali mi cijenimo da je prirodno da Slavija bude na obala Vrbasa, jer Slavija je sinonim za Banjaluku, i obratno! Ukoliko ne uspijemo naći riješenje, povući ćemo se, neka dođe neko uspiješniji, ali neće biti bez borbe. To je zadnja opcija, taj zadnji metak čuvamo za sebe –poručio je Blažo Buljić.

Pojedini dugovi već su sanirani, i u bliskoj budućnosti biće ih još.

-U klubu stoji parola: „mrzim Slaviju, ali donosim pare“. Dosta mi je one parole „volim Slaviju, ali do poslednje marke“, jer svi ti koji su se kunuli u klub, opeljašili su ga i doveli do toga da sada imamo samo ime koje polako blijedi. U upravnom odboru ne trebam figure, već one koji će donositi novac, mogu i da mrze Slaviju, ali neka donose novac, to je suština svega – jasno je poručio Buljić.

Sekretar kluba Vlado Marjanović ističe da je zajedno sa Mirkom Jokićem dobio zadatak da oformi takmičarski pogon, kojeg gotovo da i nije bilo.

-Imamo četiri seniora, i 20-ak omladinca, od koji 7-8 boksera ima reputaciju i brzo bi moglo u ring sa najvećim. Pokušaćemo vratiti još neke boksere koji su ranije donosili titule Slaviji. Moram naglasiti da imamo ogromne opstrukcije od pojedinaca, ali svačiji trag će se pokazati. Mogao bi satima o pojedincima. Dnevnica za Trebinje iznosi 300 maraka, a ja odem i vratim se sa 120 maraka. Da li sam ja normalan, ili budala, kao i prethodnici koji su koristili sve moguće benificije da bi klub doveli do ovoga danas. Takvih primjera je na stotinu – ističe Marjanović.

 

Batar više nije doživotni počasni predsjednik

Blažo Buljić je istakao da je Upravni odbor jednoglasno izglasao da Dragan Batar više nije doživotni počasni predsjednik BK Slavija.

-Ja lično nisam bio za tu odluku, jer ja sam mu je i dao prije 10-ak godina, ali povinovao sam se većini. Batar sam najbolje zna šta je donio, a šta odnio od Slavije, i zbog toga odluka je takva kakva je – jasno je poručio Buljić.

 

Novi trener tajna

Ne kriju u Slaviji da će uskoro biti imenovan novi trener.

-Biće to ime koje se poštuje kako u Banjaluci, tako i u BiH, na prostorima Balkana, Evrope i svijeta. Takav je potreban Slaviji i vjerujem da ćemo uskoro imati ga u klubu – kazao je Buljić.