Milićanin David Cvetković ima visoke ciljeve u košarci, a put do njihovog ostvarenja “krči” upornim radom, svakodnevnim treninzima i maksimalnom posvećenošću ovom atraktivnom sportu.

David je trenutno član italijanskog kluba Palakanestro Sora u gradu Sora, koji se takmiči u elitnoj konkurenciji košarkaša uzrasta do 20 godina.

Ali, ciljevi su mu mnogo veći – beogradska Crvena zvezda, Evroliga, a onda, zašto da ne, i NBA.

Rođen 2001. godine, David je prve košarkaške korake napravio kao devetogodišnjak u milićkom Boksitu, kod trenera Zorana Džinkića.

Prije dvije godine zaputio se ka Beogradu, gdje je počeo da trenira u Zvezdi, a potom su ga, nakon nekoliko trening utakmica, na kojima je dobio priliku da pokaže svoj raskošni talenat, primijetili menadžeri, koji su mu ponudili ugovor u italijanskom klubu.

Mladi Milićanin je ponudu prihvatio bez mnogo dvoumljenja, vidjevši u njoj priliku za vlastiti napredak u sportskoj karijeri, ali i šansu da testira svoje mogućnosti u jakoj konkurenciji.

Sa klubom iz Italije David je potpisao dvogodišnji ugovor.

– Već godinu dana treniram tamo. Uslovi su odlični. Stipendiraju nas, imamo hranu, smještaj, treniramo u vrhunskim uslovima – ističe David Cvetković za Srnu.

U italijanskom klubu David najčešće igra na poziciji plejmejkera i jedan je od nosilaca igre u klubu.

Visok 193 centimetra, sa tjelesnom težinom od 85 kilograma i odličnim odrazom koji mu omogućava lagano zakucavanje, David je prototip modernog košarkaškog beka, koji je u stanju da igra na svim pozicijama u timskoj postavi.

On ističe da je zadovoljan time što je dio košarkaškog kolektiva u kojem je sve podređeno radu i sportskom usavršavanju, pri čemu se ne zanemaruje ni školovanje mladića koji su članovi kluba Palakanestro Sora.

Radni dan u klubu kombinovan je terminima rezervisanim za školu, dnevne i večernje treninge, teretanu i, kako kaže, neke specijalne programe koji su predviđeni za taj uzrast košarkaša.

– Dan je naporan, ali to volim i želim da u sportu uspijem, tako da mi ništa nije teško – kaže David.

On ističe da se dobro slaže sa klupskim kolegama, među kojima su većina Italijani, osim komšije iz Zvornika Milana Vukajlovića i Slovenca Adama Skaze.

– Učim jezik zajedno sa njima i lijepo sam prihvaćen u klubu – kaže David.

Kada je počinjao košarkašku karijeru, Davidu je uzor bio srpski košarkaški as Bogdan Bogdanović, a kasnije, gledajući najjaču košarkašku ligu NBA i Kobi Brajant, Majkl DŽordan, Lebron Džejms…

– Svaki dan sam gledao njihove video-klipove, išao na teren, vježbao, vježbao i vježbao, i tako se usavršavao. Želim da makar dijelom budem košarkaš kao što su bili oni – ističe David.

On kaže da mu u Italiji najviše nedostaju roditelji i sestra.

– Oni su mi i najveća podrška. Svaki dan se čujemo, po dva-tri puta dnevno. Ovdje, od velikih obaveza skoro da i nemamo slobodnog vremena, pa mi njihova podrška mnogo znači – zaključuje David, koji u ekipi iz Italije na dresu ima broj 11.

“SRNA”