Ukoliko su politički dogovori o imenovanju kadrova u ŽRS ostali nepromijenjeni, Vesna Vožnji će u ulozi većinskog predstvanika Vlade Republike Srpske na Skupštini akcionara ŽRS A. D. Doboj na današnjoj sjednici 24. 05. 2019. godine u Banja Luci glasati ”ZA” i samim tim donijeti odluku o prihvatanju ovih usklađenih političkih prijedloga, će na taj način između 29 kandidata koji su konkurisali za članove Nadzornog odbora biti izabrano njih 5.

Sjednica Skupštine akcionara na kojoj je trebao biti izabran novi sastav Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, po već ustaljenoj praksi, zbog nedolaska većinskog predstavnika državnog kapitala, nije održana u prvom terminu zakazanom i objavljenom za dan 10. 05. 2019. godine sa početkom u 11.00 časova u Banja Luci pa će se u istom terminu i sa istim dnevnim redom održati danas 24. 05. 2019. godine sa početkom u 11,00 časova.

Tako će budući Nadzorni odbor činiti Milan Mićić, Mladen Lazarević, Dijana Kalenić, svi iz Doboja, penzioner Branislav Dabić iz Banja Luke te Aleksanda Ignjić iz Stanara.

Vožnji će na istoj sjednici kao većinski predstavnik državnog kapitala izglasati da se za članove Odbora za reviziju izaberu Jela Rikalo iz Trebinja. Drugi član će biti donedavni zaposlenik u ŽRS  Ljubiša Lukić iz Doboja pored činjenice što je kao zaposlenik Poreske uprave Republike Srpske u sukobu interesa. Treći član Odbora za reviziju Vladimir Stanimirović, u struci anoniman, ali je sin Ljerke Stanimirović iz PU Doboj. Stanimirovićeva supruga mu je kćerka bračnog para Rajković, oca Gorana visoko pozicionirani rukovodioca u ŽRS koji se u toj ulozi našao u središtu najnovije ”afere Čakovac”, dok joj je majka sudija Osnovnog suda u Doboju.

Očekuje se da Odbor za reviziju nakon konstituisanja za direktora Odjeljenja interne revizije ŽRS imenuje dosadašnjeg vršioca dužnosti Milana Žigu, kome je u međuvremenu istekao mandat vršioca dužnosti tako da Odjeljenje interne revizije dugi niz godina pluta kao brod bez kormilara.

Interesantno je da se na javni konkurs za člana Nadzornog odbora prijavio i dosadašnji predsjednik istoga Ratko Đuričić, ali neće biti predložen ni izabran u novi sastav  zbog duboke umješanosti u brojne korupotivne afere kojima su ŽRS oštećene a kapital od pola milijarde potpuno obezvrijeđen.  Tako je Đuričić postao predmet interesovanja pravosudnih institucija u Doboju, a zbog štetnih međunarodnih ugovora i u Sarajevu.

Interesantan je podatak da je Komisija za izbor na prvom zasjedanju dodijelila maksimalan broj 50 bodova Milanu Žigi kandidatu za direktora Odjeljenja interne revizije dok je drugi kandidat Ljubiša Lukić dobio 43 boda. Uslijedili su politički pritisci na Komisiju u kojima je porednjačio i sam Lukić ultimativno zahtjevajući od Komisije da izvrši ponovno vrednovanje kandidata, predstavljajući sebe kao budućeg generalnog direktora ŽRS. Znajući da je Milan Žiga neuporedivo stručniji, iskusniji a posebno moralno izrasliji kandidat, četiri člana Komisije su odbila izmjeniti svoje ocjene ali je to uradio peti član Branislav Đurica koji je prvobitnu ocjenu za kandidata Žigu ”10” zamjenio ocjenom ”3” što je obrazložio preuzetim političkim zadatkom. Đuricu od isteka mandata izvršnog direktora, odnosno duže od 2 godine zaposleni u ŽRS su  zaposleni vidjeli prvi put u kancelariji na Željezničkoj  stanici u Banja Luci gdje mu je radno mjesto tek nedavno, kada se za njegov nedolazak na posao zainteresovalo istraživačko novinarstvo. Đurica se poslije dvije godine prvi pout pojavio na radnom mjestu kako bi dogovorenim intervjuom dokazao da redovno dolazi na radno mjesto. Đurica je predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Republike Srpske što upućeni dovode u vezu sa interesima Mikrokreditne organizacije Taurus u vlasništvu bivšeg generalnog direktora Dragana Savanovića koji i danas upravlja poslovnim postupcima Ilinčića koga je u interesu realizacije svojih ličnih interesa Savanović  postavio na mjesto v. d. Generalnog direktora ŽRS.