Fočanski Fudbalski klub Sutjeska u posljednje dvije godine vratio se u prvoligaški vrh Republike Srpske, a posebno zadivljuju rezultati na domaćem terenu, pa iz ovog kluba ističu da se mogu pohvaliti da su najuspješnija domaćinska ekipa u Evropi.

U jesenjoj polusezoni Fočaci su na svih devet mečeva pred svojom publikom savladali protivnike, a kapiten i sportski direktor Nikola Mojović navodi da su u posljednje dvije godine na domaćem terenu izgubili samo četiri boda.

– Po tim statističkim podacima, Sutjeska je najbolji domaćin u cijeloj Evropi u posljednje dvije godine. Dakle, ni Real, Liverpul, Barselona, Bajern, Partizan, Crvena zvezda i drugi veliki klubovi nisu imali takav rezultat kao domaćin kao Sutjeska, a ovi rezultati još više imaju na težini kada znamo da smo ljetos ostali bez kompletne uprave, bukvalno prpušteni sami sebi, ali smo zajedničkim trudom i radom uspjeli da postignemo ove rezultate – kaže Mojović.

U Sutjesci podsjećaju da je klub još samo prije dvije godine bio na ivici opstanka u Prvoj ligi, a da su rezultati ostvareni za dvije godine u domenu naučne fantastike.

– U toj prvoj proljećnoj polusezoni osvojili smo ukupno 35 bodova, u prošloj sezoni više od 60 i uz ova 32 iz ove jesenje polusezone, Sutjeska je osvojila nevjerovatnih 120 bodova. Ekipa smo koja uvijek igra na gol više i vratili smo brend domaćeg terena, vratili smo Sutjesku gdje i pripada, u sam vrh fudbala Republike Srpske – kaže Mojović.

Ovogodišnju jesenju polusezonu fudbaleri Sutjeske završili su na petom mjestu sa 32 boda, što je otkako se takmiči u ovom rangu takmičenja najbolji bodovni saldo, dok je i dalje najbolji rezultat jesenja titula iz 2009. godine.

Na 17 mečeva, Fočaci su deset puta savladali svoje protivnike, dva puta su odigrali neriješeno i pet puta su poraženi.

Mojović je tri godine zaredom najbolji igrač Prve lige Srpske, a njegov saigrač Nikola Danilović je jedini igrač u Prvoj ligi Srpske koji je odigrao sve minute u ovoj polusezoni – 1.530 minuta, odnosno 17 cijelih utakmica.

Odlično su se uklopili i igrači sa strane, a najveći dobitak Sutjeske je afirmacija mladih igrača iz sopstvene škole.

Fočanski prvoligaš konstantno daje priliku mladim igračima, pa tako i danas u prvom timu nekoliko golobradih mladića pokazuje da ovaj klub ne mora brinuti za svoju budućnost.

– Tu prije svega mislim na Zorana Obrenovića i Branka Sekulića, koji su već standardni prvotimci i za koje već postoji interesovanje većih klubova. Sekulić je postigao i pet pogodataka, što je za dječaka rođenog 2005. godine fenomenalan rezultat. Tu bih još istakao Slavišu Ristovića, Aleksu Gagovića i Milana Stanića koji tek treba da pokažu svoj puni potencijal, a pošto nismo rezultatski opterećeni na proljeće nam je plan da damo što više šansi upravo toj našoj djeci da bi u punom kapacitetu pokazali šta mogu – rekao je Mojović.

Šef stručnog štaba Sutjeske Miljan Radanović kaže da nije lako ostvariti toliko pobjeda na domaćem terenu i da je to rekord koji će rijetko ko u klupskoj istoriji srušiti.

– Nećemo se zadovoljiti sa ovim rezultatom i sigurno ćemo nastaviti da razvijamo mlade igrače i da nastavljamo da pobjeđujemo. Klub raste iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu, iz godine u godinu – kaže Radanović.

Ističe da su pokazali koji je model kako klub treba da funkcioniše – od pravog izbora pojačanja sa strane i vraćanja igrača koji su ponikli u Sutjesci do afirmisanja mladih igrača.

– Uspjeli smo prije dvije godine da vratimo Bojana Mihajlovića, koji je stub odbrane, Nikolu Danilovića, koji je velika radilica i sigurno trči za trojicu, a imamo sreću da je sa nama Nikola Mojović, najbolji igrač Prve lige. To su tri vrhunska igrača, koji mogu da igraju Premijer ligu BiH i zato se izrodilo da mladi Branko Sekulić u prvenstvu da pet golova, a na kup utakmici u Brčkom četiri gola protiv Lokomotive – kaže Radanović.

Prvi trener Sutjeske je pohvalio i mlade Zorana Obrenovića i Slavišu Ristovića i istakao da je cilj ekipe je da ostane u gornjem dijelu tabele, ali prije svega da iznjedri što više mladih igrača.

– Nadamo se da ćemo proširiti koloniju reprezentativaca BiH i da će se još neko iz Foče pridružiti Radu Kruniću i Vladanu Daniloviću. Foča je uvijek bila rasadnik talenata i tako će ostati – zaključio je Radanović.

Mojović i Radanović zahvalili su rukovodstvu opštine Foča, koja je, kako su naveli, povećala izdvajanja za Fudbalski klub.

Fočanski plavo-bijeli odlični su i u Kupu Srpske u kojem su se plasirali u osminu finala, pa će na svom terenu ugostiti banjalučki Borac.

Do početka zimskih priprema klub bi trebalo da dobije novo rukovodstvo, a naredne godine i vještačku travu na pomoćnom terenu u Donjem Polju, koju su klub i opština obezbijedili u okviru projekta Fudbalskog saveza BiH.