Proljećni dio Premijer lige BiH ponudio je i dva derbija, u Banjaluci Borac je dočekao Široki Brijeg (1:0), a u Mostaru, “bordo” tim je bio domaćin Zrinjskom (0:2). Naviknuti na vremenske neprilike u ovo doba godine, često smo izvještaje počinjali sa “nikakvim” terenima, blatom proklinući i sebe i druge…..

Danas, druga pjesma, i dobar fudbal, prije svega zahvaljujući modernim terenima koji se grade širom BiH! Utakmice u Banjaluci i Mostaru pokazale su da se fudbal može igrati u bilo koje doba godine, i to dobar fudbal, koji privlači gledaoce na tribine.

Tereni u Banjaluci i Mostaru to najbolje pokazuju, a u uskoro će takvi biti i u Sarajevu, Tuzli, onaj drugi u Mostaru……

A, mi ćemo zaroniti u našu arhivu da se prisjetimo (ne) fudbalskih uslova baš u Banjaluci, kada se sa podsmjehom gledalo na travnjak Gradskog stadiona.

Ova fotografija dolazi sa susreta Borac – Široki Brijeg, kada je snijeg prekrio Banjaluku, pa i teren. Očistilo se koliko se moglo, ali oranica je bila vidljiva. Danas u takvim uslovima grijači ispod travnjaka brzo bi uslove doveli u normalu….

Ovo je fotografija sa duela Borac – Zrinjski. Nema snijega, ali kiša je “upropastila” i utakmicu i teren. Vaterpolo meč završen je bez pobjednika (1:1), a po završetku meča i jedni i drugi bili prekriveni blatom, neprepoznatljivi, iako su susret započeli u svojim bojama, “crveno-plavim” Borac, a gosti iz Mostara u bijeloj opremi.

U cijeloj priči treba naglasiti da je FSBiH vizionarski detektvao najveći problem bh fudbala, a to su upravo tereni, i krenulo se u realizaciju. Sjećamo se svi i kašnjenja, probijanja rokova, ali krajnji rezultat je fantastičan! Predsjednik Vico Zeljković je naglasio da je krajnji cilj da svi premijerligaši dobiju ovakve terene, i uz sve više izgrađenih onih sa vještačkom travom, na kojima se trenira i igraju kontrolne utakmice najviše tokom zime, sve to podići će fudbal na daleko veći nivo, a rezultate ćemo svi zajedno osjećati u godinama koje dolaze. Iako su često bili meta kritika, ovakvi potezi zaslužuju samo jedno veliko BRAVO.

Od sada ove fotografije odlaze u prošlost, a uživaćemo svi zajedno u nekim novim, idealnim, u kojem će znanje fudbalera doći do punog izražaja.