Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da brutalni fizički napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu predstavlja zločin iz mržnje, a ne huliganstvo.
– Žalosno je da hrvatska predsjednik Kolinda Grabar Grabar Kitarović piše neistinu da je riječ o huliganstvu i da su građani Splita stali u odbranu ideala sporta. Sve činjenice jasno govore da je riječ o nacionalnoj netreljivosti i mržnji – naveo je Linta u saopštenju.

On je dodao da su vaterpoliste Crvene zvezde fizički napali “sljedbenici ustaša” samo iz razloga jer su na sebi imali majice i trenerke sa obilježijima kluba iz Srbije i jer su napadači smatrali da su Srbi.

Linta ističe da je taj događaj samo jedan od mnogih širom Hrvatske koji uključuju etničku netrpeljivost, slavljenje ustaša i genocidne NDH, upotrebu ustaških simbola i pozdrava, negiranje ili umanjivanje srpskih žrtava, uvrede, prijetnje, fizičke napade i govor mržnje usmjeren protiv Srba i svega što je srpsko.

https://www.youtube.com/watch?v=CUYzNgjfCEg

Vlast u Hrvatskoj, kako navodi Linta, ne samo da ne čini ništa da suzbije brojne proustaške manifestacije već svojim postupcima radi na rehabilitaciji ustaša i NDH.

Linta smatra da, osim formalne osude dijela hrvatske javnosti, počinioci brutalnog fizičkog napada na vaterpoliste “Crvene Zvezde” neće biti uhapšeni i zatvoreni, a kamoli osuđeni za zločin iz mržnje.

– Aktelna vlast u Hrvatskoj, kao ni prethodne, ne preduzima konkretne aktivnosti da se pronađu nalogodavci i počinioci brojnih govora mržnje i nasilja prema Srbima i oštro kazne u skladu sa odredbama Krivičnog zakona – ističe Linta.

Linta traži da Evropska komisija preduzme konketne mjere protiv Hrvatske, jer krši temeljne evropske vrijednosti – ljudska prava, antifašizam i vladavinu prava.