Kada je 15. aprila prošle godine u meču 24. kola Prve lige Republike Srpske Sloboda na “Mlakvama” savladala Tekstilac (2:1), niko nije mogao pretpostaviti da će se do narednog fudbalskog slavlja u Novom Gradu čekati gotovo godinu dana, ili tačno 343 dana!

Toliko je bilo potrebno Slobodi da prevaziđe silne krize, i u rangu niže (Druga liga Zapad), tek u meču 19. kola u vukendu iza nas dobije šamački Borac (3:1).

Izdešavalo se mnogo toga na “Mlakvama” u tih godinu dana. Od ekipe koja se borila za Premijer ligu BiH, pa do poplava koje su zadesile stadion, i onda nakon svega odustajanja od elite Srpske. Kasniji početak priprema i odgađanje prvih pet kola nisu pomogli Novljanima da dođu do daha, jer su jesen završili sa nulom i svim porazima, od kojih su neki bili bolni. Ipak, uhvaćen je priključak, ekipa se konsolidovala, pojačala, i krenula je sa osvajanjem bodova. Tri remija i jedna pobjeda bude nadu da bi Sloboda mogla izbjeći posljednju poziciju koja neminovno vodi u niži rang. Ostatak lige gotovo je nemoguće dohvatiti, ali jedna ekipa je na dohvat ruke, a to je Progres iz Kneževa.

I pored svih problema, Sloboda je potrebna Novom Gradu, ali i fudbalu Republike Srpske. Problema je uvijek bilo, ali su se uvijek i prevazilazili. U nadi da na “Mlakvama” neće čekati zvaničnih 29 utakmica, ili gotovo godinu da nove pobjede, neka im ova bude odskočna daska za bolje sutra fudbala u Novom Gradu…..