Iako još nije napunila ni 21 godinu, Tijana Bošković je osvojila brojne medalje i individualna priznanja, a posebno uspješna bila joj je 2017, u kojoj se stavila cijelu Evropu pod noge. Međutim, nema namjeru da stane na ostvarenom, što je dokaz da u njoj teče šampionska krv.

Zlato na Evropskom prvenstvu, bronza sa Gran prija, priznanje za najboljeg korektora na Svjetskom klupskom prvenstvu i na Gran priju, nagrada za najboljeg igrača Evra u Azerbejdžanu i Gruziji i za mladog sportistu Srbije u izboru Olimpijskog komiteta na kraju su “začinjeni” time što je proglašena za najbolju odbojkašicu Evrope u 2017. godini.

– Sad već prošla godina će sigurno biti za pamćenje. Mnogo lijepih stvari se izdešavalo. Ponosna sam na rezultate koje smo ostvarili. Inače, posljednjih nekoliko godina su izuzetno uspješne, ali ove sam osvojila prvo zlato sa reprezentacijom, tako da će ona za mene ostati posebna. Biti prvi na Starom kontinentu je ogroman uspjeh. Drago mi je što se naš rad i trud svih prethodnih mjeseci isplatio i što smo ubjedljivo stigle do zlata. Iskreno, poslije finala nisam razmišljala o tome da li ću biti izabrana za najbolju igračicu ili ne. Naravno, to je veliko priznanje za mene, posebno zbog toga što u Evropi ima dosta sjajnih igračica i zato što je odbojka na zavidnom nivou. Ovo priznanje će biti samo motiv više da nastavim još bolje i da ostvarim još dosta sjajnih rezultata –istakla je Boškovićeva.

Igračica turskog Ezačibašija se ne zadovoljava time, jer želi još bolje rezultate. Što se tiče reprezentacije, ima medalje sa Olimpijskih igara, Evropskog prvenstva, Svjetskog kupa i Gran prija, pa želi da riznicu kompletira na Svjetskom prvenstvu. Priliku za to imaće ove godine, kada je na programu prvenstvo svijeta u Japanu.

– Uvijek postoji želja za dokazivanjem i uspjehom, bez obzira na prethodne rezultate. Još uvijek nemam medalju sa SP, tako da je to možda takmičenje koje najviše priželjkujem. Rano je pričati o medalji sa ovog nadmetanja, jer se održava tek u oktobru, ali radujem se tom velikom takmičenju i nadam se najboljem – dodala je Tijana.

Kratku pauzu od obaveza iskoristila je da posjeti Bileću, u koju se uvijek rado vrati. Bez obzira na to što je mnogo vremena provela u Beogradu, pa sada Istanbulu, rodni kraj je uvijek u srcu.

– Nažalost, ne mogu da dolazim tako često jer obaveze, treninzi i utakmice to ne dozvoljavaju. Ali, svaki slobodan trenutak pokušavam da iskoristim da odem kući. To je mjesto gdje sam odrasla, napravila prve odbojkaške korake, u njemu imam najviše navijača i tu se osjećam najljepše – sa mnogo emocija priča Boškovićeva.

Nakon što je prve korake napravila u Hercegovcu, u žižu javnosti dospjela je kao igračica Vizure, a sada odlične igra pruža na Bosforu. Već se navikla na život u Istanbulu, a tamo ima odlične uslove da još više napreduje.

– Ovo je moja treća godina u Turskoj. Već prve sezone sam se navikla, uslovi su fenomenalni i ljudi oko mene su mi uvijek na raspolaganju za svaku vrstu pomoći. Naravno, puno mi znači što je sa mnom u ekipi Maja Ognjenović, koju odlično poznajem iz reprezentacije. Mislim da je to velika prednost za mene –podvukla je Boškovićeva.

Njen tim dobro gura ove sezone, ima samo jedan poraz u 11 mečeva, a za titulu će se boriti sa Fenerbahčeom i Vakifbankom. Po procentu je trenutno drugi korektor u ligi, a pored toga pokušaće što dalje dogurati u evropskom CEV kupu, gdje su dogurale do šesnaestine finala.

– Prvi dio klupske sezone je gotov, uskoro kreće i drugi. Zadovoljni smo kako igramo, ali znamo da tu ima i mjesta za napredak, tako da ćemo dati sve od sebe da budemo još bolje. Idemo korak po korak, sezona je duga i ima još dosta da se igra. Naše ambicije su uvijek iste, bez obzira na takmičenje koje igramo, a sigurno je da smo jedan od glavnih favorita za osvajanje CEV kupa – istakla je  Boškovićeva.

Pored Tijane Bošković i Brčanka Brankica Mihajlović je nosilac igre reprezentacije Srbije, koja bi teško mogla postizati ovakve rezultate bez pomoći djevojaka iz Republike Srpske. Još jedno priznanje za odbojkašice došlo je na Izboru deset najboljih sportista RS, gdje je prvo mjesto osvojila igračica Bimal Jedinstva Ana Gajić.

– Drago mi je da je neko iz svijeta odbojke dobio to priznanje, što je sigurno pokazatelj da u Srpskoj ima dobrih i perspektivnih igrača. Odavde je poteklo dosta dobrih i uspješnih sportista, pa vjerujem da će tako biti i ubuduće – zaključila je Boškovićeva.

“Glas Srpske”