Predsjednik Fudbalskog saveza BiH i Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković posjetio je stadion “Mlakve” u Novom Gradu.

Prvog čovjeka saveza dočekali su funkcioneri Slobode na čelu sa predsjednikom Mladenom Bosančićem i potpredsjednikom Stevanom Karlicom, a potom je upriličen sastanak u opštinskim prostorijama sa načelnikom Miroslavom Drljačom i njegovim zamjenikom Bojanom Lukačem.

Zeljković je nakon sastanka izjavio da je svjestan kakva šteta je zadesila stadion „Mlakve“ i sa kakvim problemom se susreće Fudbalski klub Sloboda:

-Majske poplave su dovele stanje na stadionu do jedne teške situacije. Mi smo imali jedan konstruktivan razgovor kako bismo pronašli rješenje kako da vratimo stari sjaj na stadionu, kakav je bio u vrijeme odigravanja premijerligaških utakmica banjalučkog Borca. Polako se vraća optimizam kada je u pitanju fudbal u Novom Gradu i u narednom periodu očekuje se da se aktiviraju građevinski radovi na stadionu. Već za mjesec dana nas očekuje još jedan radni sastanak ovdje u Novom Gradu na kojem ćemo nastaviti o infrastrukturnim temama koje su od velikog značaja za stadion „Mlakve“, ali i sam grad – naglasio je Zeljković.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača upoznat je sa stanjem na stadionu i problemima sa kojima se susreću u Slobodi:

-Ono što ne smijemo dozvoliti je da Slobode nestane. Zaista je strašno ono što se desilo tokom majskih poplava, da sve što je rađeno protekle četiri godine nestane i da se mora krenuti od nule. Jako je važno da se u narednom periodu, što je moguće kraće, vrati život u sam klub, da se krene u prvenstvo, a sigurno je da će trebati duži vremenski period da se sve one štete saniraju. Opština ne može sama da pokrije sve troškove, jer je Sloboda samo jedan dio troškova i potreba nastalih nakon poplava. Nastojaćemo da popravimo što više stvari, da se vratimo na nivo koji je bio prije samih poplava. Jako je važna podrška fudbalskih saveza BiH i Republike Srpske, kao i predsjednika Zeljkovića. Vjerujem da Sloboda može da nastavi sa kvalitetnim radom i da će se vratiti na željeni nivo – rekao je Drljača.

Optimističan nakon sastanka bio je prvi čovjek Fudbalskog kluba Sloboda Mladen Bosančić:

-Nakon više od dva mjeseca ružnih stvari koje su zadesile klub i stadion, iz jednog stanja koje nije obećavalo ništa došli smo do toga da danas krećemo u nešto novo i nešto bolje. Iz ove situacije ćemo izaći još pametniji i bolji, a ja sam uvjeren da ćemo uspjeti da vratimo Slobodu gdje joj je mjesto, a samim tim i stadion „Mlakve“ kao sportski centar. Zahvalan sam gospodinu Zeljkovića što je u moru obaveza izdvojio vrijeme i došao u Novi Grad i posjetu stadionu. Danas smo utkali put kojim krećemo u bolje dane i u narednim danima javnost će biti obaviještena o startu priprema za prvenstvo, pravljenjem tima, stručnom štabu i ostalom – poručio je Bosančić.

Kompleks stadiona “Mlakve” nakon majskih poplava pretrpio je ogromne štete, što se odrazilo i na funkcionisanje kluba koji je ostao bez licence za nastup u Prvoj ligi, iako je u minuloj sezoni bio jedan od vodećih u prvoligaškom društvu. Sloboda je tako „preseljena“ u niži rang takmičenja, Drugu ligu – Zapad.

Osim Vice Zeljkovića, danas su u posjeti stadionu i Novom Gradu bili, između ostalih, i generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Dejan Lukendić i predsjednik Područnog fudbalskog saveza Prijedor Mile Mandić.