U redovima federalnog prvoligaša Metalega iz Jajca, u proljećnom dijelu šampionata nosioci igre biće dvojica doskorašanjih fudbalera mrkonjićke Slobode Aleksandar Malbašić i Amir Kukavica. Jajčane koji su prošle sezone nastupali u Premijer ligi BiH, u proljećenom dijelu Prve lige Federacije BiH očekuje grčevita borba da sučuvaju prvoligaški status.

Uprava tima sa “Mračaja”, u zimskom prelaznom roku agažovala je nekoliko kvalitetnih prvoligaških i premijerligaških fudbalera. Među pojačanjima je lijevokrilni napadač Aleksandar Malbašić, koji je u jesenjem dijelu šampionata nastupao za Slobodu iz Mrkonjić Grada i golman Mladen Kukrika iz banjalučkog Željezničar Sport Team. Tu je je nekadašnjih fudbaler mrkonjićke Slobode Amir Kukavica.

U pripremnom periodu „mrkonjićka veza“,  Malbašić i Kukavica su pokazali da će biti udarna snaga tima sa “Mračaja”. U kontrolnim utakmicama Malbašić je dva puta bio strijelac, a Kukavica tri puta asistent.

-Pripreme su bile paklene. Spremno dočekujemo početak šampionata u Prvoj ligi Federacije BiH. U prvom kolu u Jajce dolazi ekipa Sloge iz Siminog Hana i očekujem našu pobjedu. Dobro sam trenirao i spremno dočekujem početak šampionata. Hoće me i gol, jer sam u pripremnom dijelu postigao dva gola. U prijateljskom meču sa Radnikom iz Donjeg Vakufa bio sam strijelac i asistent za pogodak priča Malbašić.

Odlične partije u pripremnom periodu pruža i Amir Kukavica, momak koji je pobrao velike simpatije ljubitelja fudbala u Mrkonjić Gradu dok je igrao za Slobodu.

-Fizički sam dobro spreman i zadovoljan sam svojim igrama u kontrolnim utakmicama. U tri navrata sam bio asistent kod golova, pa sa mnogo optimizma očekujem početak šampionata. Uvjeren sam u ostanak u Prvoj ligi Federacije BiH kaže Kukavica.

Nekadašnji fudbaleri Slobode ističu zadovoljstvo što su igrali na “Lukama”. Kažu da im je to u karijeri jedna od najljepših fudbalskih epizoda. Ne isključuju mogućnost da opet zaigraju za Slobodu, već u narednom šampionatu…

                                                        Slobodan Dakić