Jedan od najvernijih navijača FK Sloboda iz Mrkonjić Grada je Stevo Iličić, kojeg svi zovu Majnc.

Rodom iz Kopljevica, mjesta nadomak Mrkonjić Grada, koje je podarilo nekolilo sjajnih fudbalera. I uporavo fudbal, a ništa manje ni košarka i ostali sportovi su velika ljubav Steve od Majnca.

Nema utakmice na “Lukama”, a da Stevo sa sinom nije na tribinama i da ne podržava fudbalere Slobode!

Jednostavno Stevo ne može bez fudbala, a najljepšu sporednu stvar na svijetu zavolio je osamdesetih godina proslog vijeka kada se iz Kopljevica otisnu na privremeni rad u Njemačku. Sudbina je htjela da se zaustavi u Majncu, njemačkom gradu gdje svi žive za fudbal!

Sve svoje slobodno vrijeme Iličić je provodio prateći treninge i utakmice ekipe Majnca. Ekipe u kojoj je uvijek igrao neko od fudbalera sa naših prostora i koje su uvijek bili vedete Majnca. Iličić je svojom krajiškom vispernošću i snalažljivosti uspio da upozna važne ljude oko kluba, pa čak i mnoge naše i njemačke fudbalere. Kao ko malo u Mrkonjiću poznaje njemačku Bundesligu, a naročito FK Majnc. Sjeća se mnogih utakmica u Majncu. I najsitnijih detalja. Danima može da priča o Majncu i Slobodi. Dok je radio u Njemačkoj, njegov idol je bio nas Srbin Željko Buvač, fudbaler rodom iz Omarske. Zahvaljući poznanstvu sa Buvačem, upoznao je Jirgena Klopa.

-Buvač i Klop su bili nerazdvojan tandem. Vrhunski stručnjaci, a sve konce oko ekipe je vukao Buvač. Njega se sve pitalo u Majncu. Željko je od Klopa i napravio vrhunskog trenera. Mada je za mene Buvač bolji trener od Klopa. Šteta je što više zajedno ne rade – kaze Iličić.

Koliki je Stevo od Majnca, kako ga svi u Mrkonjiću zovu zaljubljenik u sport, govori i nesvakidašnji detalj. On je na haubi svog mercedesa stavio napis “Novak Đoković”, a sa strane na vratima vozila natpis FK Sloboda i KK Mladost Mrkonjić Grad! I ovo je još jedna neispričana sportska priča iz Mrkonjić Grada. O čovjeku zaljubljeniku u fudbal i sport. Čovjeku koji i pored invalidskih poteškoća, dolazi na “Luke” po kiši, vjetru, snijegu…na svaku Slobodinu utakmicu. A često sa svojim “merdžom” se provoza da pogleda Slobodinu utakmicu i na gostovanju.

Tekst i foto: Slobodan Dakić