Siniša Mrkobrada će u narednom periodu raditi kao trener golmana u A reprezentaciji BiH! Kršni Banjalučanin, trener golmana u Borcu, ali i nekada sam uspješan čuvar mreže, vlasnik i golmanske Akademije “Prva rukavica”, dočekao je svojih pet minuta, prije svega zahvaljujući predanom radu, koji ga je uvijek krasio. Ovo je njegova priča…..

-Koliko znam ja sam prvi Banjolučanin u stručnom štabu A tima od postanka zajedničke reprezentacije. I prvi trener iz FSRS na mjestu trenera golmana. To već samo po sebi ima neku težinu – započinje priču popularni Mrki.

Naglašava da je ovo profesionalni vrhunac kad je bavljenje golmanima u BiH u pitanju.

– Dugo radim ovaj posao. Golmani i bavljenje golmanima je moj život. Sa 45 godina doživio sam da budem u A timu i nisam tu samo da bih popunio SiVi i da bih tek tako proveo vrijeme do isteka ugovora. Potrudiću se da ostavim što bolji utisak, da na taj način opravdam i poziciju koju imam u FK Borac, jer bez Borca ovo ne bi bilo realno. Borac je uvijek ona snaga koje nismo nekad ni svjesni. On nas afirmiše i on nam daje ime i prezime. Od mene je prvo napravio sportistu prije 20 i kusur godina a evo sad i trenera golmana u A timu BiH – priča o svom klubu Mrkobrada.

Iako je između igračke i trenerske epizode u Borcu bilo i drugih klubova. Laktaši, Kozara, BSK, Naprijed, Krupa….Radi i na edukaciji trenera golmana.

– I kao neko ko je zadnjih 6-7 godina zadužen za kompletnu formalnu edukaciju trenera golmana pod okriljem FSBiH imam obavezu da dam sve od sebe da pokažemo da kod nas ipak ima trenera koji mogu da se uhvate u koštac i sa radom na najvišem nivou – naglašava Mrkobrada.

Istakao je jedan detalj, koji ga je pomalo i iznenadio.

– Posebno mi je bilo drago što su mi skoro svi bivši treneri golmana reprezentacije unazad 15-20 godina čestitali na imenovanju jer i to pokazuje njihovu veličinu i ljudskost – istakao je Mrkobrada.

U cijelu priču ulazi čista srca, a i sam zna kroz šta je sve prošao.

– I naravno, ulazim u ovaj novi angažman sa željom da se BiH plasira na EURO jer to bi bila najveća nagrada meni za sve ono što sam prošao i kao golman i posebno kao trener zadnjih 15 godina. A nije bilo lako, trebalo je nnogo energije i upornosti. Od traženja nekog komadića terena da bih mogao formirati svoju Golmansku akademiju, stalna nabavka novih rekvizita i opreme, školovanja u okviru Edukacionog centra FSBiH, 5-6 godina edukacije do završavanje PRO licence, posjećivanja najkvalitetnijih seminara i odlaske u evropske klubove zbog novih učenja, godine dokazivanja po drugim klubovima da bi se konačno nakon 20 godina vratio u Borac na insistiranje današnje Uprave koja je htjela da rad s golmanima podigne na viši nivo – priča Mrkobrada.

Ipak, svjestan je da je taj teži put natjerao ga da dobro ispeče svoj zanat.

– I to je jedini pravi put, proći sve, od početnika do elitnih seniora. Ništa nisam dobio, ništa mi nije poklonjeno, za sve sam se dobro oznojio i hiljadu puta pokisao, radio u snijegu i blatu, a oni koji znaju išta o fudbalu znaju da je ovo rudarski posao. I tu nema šlepanja i sakrivanja. A najveća istina je da mnogo volim ovaj posao, da mi nije teško uraditi i po 3-4 treninga dnevno, da uživam radeći ga i da je ta strast najjače oružje svakog čovjeka kad je profesionalni život u pitanju. Vjerovatno je i to bio jedan od razloga da konačno dobijem istinsku podršku FSRS i to je obaveza više za mene u ovom momentu – kaže Mrkobrada.

I za kraj razgovora, upitašmo ga “Da li ga je Bog pogledao ?”

– Ovo sam zaradio svojim radom, a Bog me je pogledao stabilnim brakom i sa petero djece. I svi, opet kažem, hvala Bogu, živi i zdravi!