Da je bio na našem mjestu, sportski EX YU novinar Mladen Delić bi poslije utvrđivanja istine o stvarnim  uzrocima stanja u FK ”Sloboda” iz Novog Grada ponovio onu svoju čuvenu: ”Pa ljudi moji, jeli to moguće !” Omogućili smo da čujete ”dvije strane” iz FK ”Sloboda”  Novi Grad i zajedno sa nama budete svjedoci o uzrocima finansijskog kolapsa u koji je Klub doveden nakon što je aktuelni predsjednik 2007. godine potpisao, ovjerio i izdao samom sebi, svojoj kćerki i rođacima mjenice o navodnoj novčanoj pozajmici pozamašnog novčanog iznosa. Za razliku od sudije koji se nije mješao u svoj posao do donošenja i izricanja prvostepene presude, u sudskom procesu po tužbi Mitra Lazića, njegove kćerke i srodnika, protiv FK ”Sloboda” zbog nevraćanja duga tužiocima, koji je stvorio isti  Mitar Lazić nesavjesnim radom kao lice odgovorno za zastupanje i predstavljanje i izdavanjem mjenice bez pokrića, angažovali smo sudske vještake pravne i ekonomske struke koji su potvrdili da je sud trebao odbaciti tužbu ili obustaviti postupak do okončanja sudskog procesa protiv osumnjičenog Mitra Lazića za nesavjesno poslovanje i nezakonito zaduživanje i izdavanje mjenice bez pokrića.

Vratimo se pričama strane koja je stvorila dug i izdala sama sebi mjenicu bez pokrića, a potom tužila Klub radi naplate duga koji joj treba vratiti druga strana koja je u vrijeme tužbe na ”njenom mjestu”.

Aktuelno rukovodstvo FK ”Sloboda” iz Novog Grada nije ni u jednom trenutku pokušalo da utiče na sadržaj teksta objavljen u Pravdi, naprotiv bili su itekako zadovoljni održanim obećanjem da ćemo u cjelosti objaviti i ”drugu stranu medalje,” njihovu priču koja je argumentima iskompromitovala pravosuđe koje se svrstalo na stranu učesnika u očigledno organizovanom kriminalu počinjenom od tužitelja 2007. godine.

Da ne bi posebno odgovarali na vaše mnogobrojne upite, u tekstu iznosimo analizu uzroka stanja i mogućih rješenja u FK ”Sloboda” iz Novog Grada.

U pravu su čitaoci koji tvrde da je za slično ili teže stanje u mnogim klubovima najodgovornije rukovodstvo FS RS. Vrh FSRS je likovao što je Mitar Lazić ”sravnio sa zemljom” Slobodu, o čemu najviše govori priznaje koje je Mitru Laziću dodijelio vrh FSRS.

Nakon što nam je aktuelno rukovodstvo potvrdilo da je finansijsko stanje u FK ”Slobodi” neuporedivo lošije od opisanog, iz dostavljenih materijala utvrdili smo postojanje osnovanih sumnji, da su stanju prethodila teška krivična djela predsjednika FK ”Sloboda” Mitra Lazića te da će vrijeme pokazati da je stečaj, jedino i najbolje rješenje i način da se  FK ”Sloboda” izvuče iz ”smrtnog zagrljaja” Mitra Lazića. Najveći protivnik prava, pravde i istine koja je na strani ”Slobode” je pravosuđe što potvrđuje nekoliko presuda sudije Miodraga Đajića protiv nezakonitog poslovanja predsjednika FK ”Sloboda” Mitra Lazića sa privatnom firmom u kojoj je vlasnik  i direktorom isti taj Mitar Lazić.

FK ”Sloboda” je za vrijeme Lazićevog predsjednikovanja nezakonito poslovala i sa fizičkim licem Mitrom Lazićem i njegovom kćerkom Andrejom Lazić Đorđić, sa ciljem da kolaps FK ”Sloboda” odgodi za sadašnje vrijeme i ostvari lični profit od presuđenih kamata, a možda i glavnice čiji stvarni iznos zna jedini Mitar Lazić.

Vjerovaćemo da je slučajnost što su svi predmeti porodice Lazić protiv FK ”Sloboda” dodijeljeni istom sudiji Miodragu Đajić, Lazićevom stranačkom kolegi od konstituisanja nacionalnih stranaka, do danas. Lazić je petnaestak godina od prvih višestranačkih izbora imao najsnažniji utjecaj na kadrovsku politiku u Novom Gradu koja je u tom periodu potpuno kadrirala i u pravosuđu,.   .

Uprave FK Sloboda naslijedile su od 2009. godine Mitrova  milionska dugovanja Mitru, knjižena na fizička lica istoga Mitra Lazića, njegovu kćerku ili firme u vlasništvu nekoga od njih.

Ponovićemo saznanja jer su zaprepašćujuća,  da je Mitar Lazić predsjednik FK ”Sloboda” iz Novog Grada,  u poslovanju sa privatnim preduzećima u svom ličnom vlasništvu, ili vlasništvu  sina, kćerke, rođaka,  poslije povlačenja ostavio navodna  dugovanja  u gotovo milionskom iznosu privatnim firmama u svom ili vlasništvu svoje djece i rođaka.

Pravda se prvi put oslonila na  ispravnost rada, definitivno iskomprovitovanog rukovodstva FS RS i pogriješila jer smo došli do saznanja da je rukovodstvo FS RS ignorisalo upozorenja Uprave FK ”Sloboda” iz 2012. godine, da ne dodijeljuje najviše priznanje ”dr Milan Jelić” Mitru Laziću uz dokumentovanje upravo ovih nezakonitih finansijskih transankcija a i činjenicu da je Mitar Lazić zbog sličnih ili težih krivičnih djela izdržavao zatvorske kazne. Javnosti ubjeđenoj  da je Lazić nagrađen što je u svakom pogledu uspješno vodio FK ”Slobodu” iz Novog Grada, pored tehničkih teškoća, dajemo na uvid  dio prikupljenih  dokumenata i informacija.

Pravda neće uputiti izvinjenje aktuelnom rukovodstvu FK ”Sloboda” iz Novog Grada koje, kao sva fudbalska i sportska javnost  ne očekuje od iskompromiitovanog aktuelnog rukovodstva FS RS, statutarno ponašanje, odnosno  pokretanje postupka za poništenje odluke o dodijeli i oduzimanju dodijeljenog priznanja Mitru Laziću, te upućivanje izvinjenja javnosti. Prema našim saznanjima rukovodstvo FS RS umjesto poziva predstavnicima zvaničnih organa mnogobrojnih aktuelnih pravnih lica pa tako i Uprave najstarijeg u Republici Srpskoj, FK Sloboda i nadležnih iz Opštine Novi Grad, pozive za tradicionalne Dane fudbala upućuju  lično pojedincima bez angažovanja.

FK ”Sloboda” kao  najstariji Klub u Republici Srpskoj, ne samo da nije pozivan   na ”Dane fudbala” nego je vrh FS RS bez njihova znanja i saglasnosti, kandidovao  Mitra Lazića za najvišu nagradu. Poznato je rukovodstvu FS RS da je predsjednik FK Sloboda Mitar Lazić u nezakonitom poslovanju sa privatnom firmom ”LAIMEX” vlasnika i direktora Mitra Lazića stvorio finansijski dug od 456.696,90 KM, predsjednik Mitar Lazić je stvorio finansijsku obavezu prema fizičkom licu Mitar Lazić od 56.673,11 KM, informisali smo o dugu Slobode od 9.651 KM ne znajući da je posljedica poslovnog odnosa predsjednika Kluba Mitra Lazića sa Andrejom Đorđić, djevojački Lazić, vlastitom kćerkom.

Predsjednik FK Sloboda Mitar Lazić je samo u poslovanju sa sobom i kćerkom u svojstvu fizičkog lica i svojom i kćerkinom privatnom firmom, stvorio i ostavio dug od 560.664 KM. Ukupan dug koji bi se prema prvostepenim  presudama trebao  isplatiti Miztu Laiću i njegovoj kćerki Andreji Lazić Đorđić, sa kamatom i sudskim troškovima, prelazi 1,2 miliona KM. FK ”Sloboda” toliki novac nema, a ni Opština Novi Grad. Sa ovim tekstom završavamo pisanje na temu FK ”Sloboda” zaključujući da je Mitar Lazić jedini odgovoran za kolaps Kluba.

Mitar i danas uvjerava da je njegova prva najveća ljubav FK ”Sloboda,.” iako zna da je to mjesto zauzeto prije pojave ”Slobode”. Uvjerio je u to najbliže saradnike i najveći dio fudbalske i sportske javnosti.  Trećim tekstom cilj je bio informisati vas, istinito i potpuno, uspjeli smo u tome kada smo otklonili dileme o prvoj najvećoj Mitrovoj ljubavi.jer Mitar zna da je  ”Sloboda” njegova druga, najveća ljubav. Naravno da zna ko mu je prva najveća ljubav, a mi ćemo zbog vas otkriti tu, prvu najveću Mitrovu ljubav. Novac je prva najveća Mitrova ljubav.

Mitrovu drugu najveću ljubav ”Slobodu”. je uništila njegova prva najveća ljubav koju želi samo za sebe. Stečaj je jedini spas od Mitra i druge najveće Mitrove ljubavi. Ne bude li stečaja FK ”Sloboda” će biti do kraja uništena. Kamate su dostigle glavnicu tako da se Mitru i kćerki Andreji Lazić ima isplatiti 560.664 KM + 95.312 KM zakonska zatezna kamata x broj godina do isplate + troškovi postupka, (advokatski i sudski).

Znači da će Mitar i kćerka naplatiti 560.664 x 2 što iznosi 1.121.328 KM.

Mitrove ljubavi iz interesa ?! Nije teško zaključiti motive pritisaka  predsjednika FS RS i NS/FS BiH Mile Kovačevića i Elvedina Begića na tijela i organe da prema Radiki Mariću ne preduzimaju mjere zabrana  obavljanja najviših delegatskih funkcija u skupštinama FS RS i NS/FS BiH od njihvoa osnivanja, delegata Premijer lige BiH, predsjednika PFS Bijeljina pored dokaza u arhivima da je presuđen tri puta na šestomjesečme kazne zatvora i novčane kazne do 15.000 KM zbog krađa iznosa sa računa fudbalske organiazacije, većeg od 200.000 KM, dokazanih lažiranja utakmica itd. Disciplinski je kažnjavan pravosnažnim odlukama disciplinskih organa ovaj Begićev i Kovačevićev štićenik, vremenskim i trajnim zabranama obavljanja svih funckija  u fudbalskim organizacijama svih nivova, zbog krivičnih djela zloupotreba na fudbalskim utakmicama i funkcijama u fudbalskim organizacijama.

Pored svega nabrojanog ne samo da nije suspendovan Radika Marić nego je on na svim nabrojanim funkcijama. Kovačević, Begić i saradnici, umjesto da dokaze o ovome proslijede na adresu UEFA u Nion, dokaze o disciplinskim i pravosnažnim sudskim presudama su dostavili tijelima FS BiH i naredili stavljanje u ladicu.

Radika Marić je samo jedan od Kovačevićevih i Begićevih bliskih saradnika u organima i tijerlima FS RS i FS BiH.