Fudbaleri Omraske u 13. kolu Druge lige-grupa Zapad prekinuli su pobjednički niz Slobode iz Mrkonjić Grada (5:2). Naime, Mrkonjićani su u prethodnih pet kola vezali četri pobjede i sa 20 bodova našli se u gornjem dijelu tabele sa šansama da se uključe u borbu za prvo mjesto.

Stručni štab i fudbaleri Slobode čestitaju domaćinima na pobjedi i lijepom gostoprimstvu. Međutim, po ko zna koji put u ovom šampionatu imaju zamjerku na suđenje i sudijsku lakrdiju u režiji arbitra Marka Maksimovića iz Modriče. (Ne)majstor u “crnom” podjelio je šest žutih i jedan crveni karton gostima, a samo dva domaćem sastavu u jednoj mirnoj i dobroj fudbalskoj predstavi. “Mali” u žutom dresu sve je činio kada se rezultat lomio, da vodu navrati na mlin domaće ekipe.

Zašto? Pita se predsjednik Upravnog odbora Slobode Milenko Milekić.

– Čestitam domaćoj ekipi na gostoprimstvu i efikasnosti. Mislim da domaćini nisu kumovali sudijskoj lakrdiji. Sve to je odavno zakuvano  u kuhinji Fudbaskog seveza RS, sa namjerom  da se uništi fudbal u Mrkonjić Gradu. Kome sva ova ljigavost treba? Zašto se uništava fudbal? Nije ni čudo da igrači gube živce, jer ne mogu više podnijeti nepravdu i sudijsku otimačinu. Toliko sudijske (ne)pravde u ovih trinaest kola nije zabilježeno u poslednjih deset godina od kada igramo u Prvoj i Drugoj ligi. Sudije po nečijem diktatu (kako da drugačije shvatimo) nam ne dozvoljvaju da se uključimo u borbu za prvo mjesto i povratak u Prvu ligu – kaže Milekić.

Tvrdi da je sudija poništio čist gol Slobodi, da nije svirao dva penala i još mnogo toga. Za domaći sastav je svirao olako penal. Kao ilustraciju sudijske lakrdije navodi primjer kod rezultata 3:2 za Omarsku.

– Igor Mirković treba da izvede slobodan udarac sa nekih dvadesetak metara. Maksimović sitnim koračićima odmjerava udaljenost živog zida na nekih pet metara. Smješno da nije žalosno. I to nije sve. Maksimović nastvalja sa novim “rolama i skečevima” i djeli žute kartone. Jedva je čekao da Dušku Mitriću dodjeli drugi žuti karton kako bi ostali sa deset igrača. Na taj način on ubija volju mladoj ekipi da igra i izjednači rezultat. Sam Bog zna šta da dalje radimo. Moramo sjesti u polusezoni i dobro razmisliti o daljem učešću u šamiponatu. Nismo daleko od istupanja iz lige, jer je ovo sve bezpredmetno. Smješno i žalosno – kaže Milekić.

Čelnim ljudima i fudbalerima Slobode nije lako. Ne mogu da igraju utakmice na svom terenu, pretucaju se po terenima oko Banjaluke. Troškovi rastu, pa uz sve probleme sa sudijskim (ne)pravdama takmičenje postaje bez predmetno.

– Em što nas je dokusurio u Omarskoj, Maksimović  je ekipu desetkovao u igračkom kadru. Ne znamo kako ćemo sastaviti ekipu za meč sa Slogom iz Doboja. Imamo veliki broj povrijeđenih fudbalera, a zbog kartona stručni šta neće moći da računa na trojicu fudbalera. Da nam nije kadeta vjerovatno ne bi mogli igrati sa Slogom. I u meču sa Omarskom imali smo samo jedanaest fubalera, jer je nekoliko igrača povrijeđeno. U Omarskoj su igrala dva kadeta. Srećna je okolonst da se brzo završava prvi dio šampionata – kaže Milekić.

U Slobodi ističu da su sve utakmice odigrali dobro i one koje su izgubili.

– Ne plašimo se mi ni jedne ekipe u igračkom potencijalu. Jednio se plašino sudijske nepravde. Ali vjerujemo da će i tome doći kraj. I da na proljeće dolaze bolji dani za fudbal Srpske – optimista je Milekić.

Slobodan Dakić