Seminar za sudije BH Telecom Premijer lige BiH je u toku u Vogošći, a arbitri našeg elitnog fudbalskog takmičenja  imali su priliku da prisustvuju predavanjima visoko rangiranih sudija u svijetu fudbala, Milorada Mažića i Milovana Ristića koji dolaze iz Srbije.

Iako je u srijedu u Minhenu sudio meč UEFA Lige prvaka Bayern-Arsenal, a u subotu susret prvenstva Srbije, Crvena Zvezda-Novi Pazar, Mažić je sa zadovoljstvom došao i u BiH da podijeli svoja iskustva sa bh arbitrima.

– Umor postoji, ali u Sarajevu se zaista lijepo osjećam. Ljudi ovdje su me prihvatili na fantastičan način, kako kolege sudije, tako i članovi Saveza i Sudijske komisije. Velika  mi je čast što je i predsjednik Elvedin Begić došao juče da pozdravi kolegu Ristića i mene, kaže Mažić.

Sudija iz Vrbasa govori i o temama koje je obradio na seminaru:

– Između ostalog, dali smo sudijama smjernice o načinu na koji se pripremamo za utakmice i šta za nas znači timski rad. Iz iskustva koje imam iza sebe, moram istaći da je timski rad nešto krucijalno i neizostavno u ovom poslu. Bez toga nije moguće odsuditi utakmicu na kvalitetnom nivou, bez obzira koliko je sudija kvalitetan kao pojedinac.

Mažić poznaje i stanje u suđenju u našoj zemlji:

– U Bosni i Hercegovini ima talentovanih sudija i smatram da je u posljednjih nekoliko godina ovdje napravljen iskorak kada je riječ o fudbalskom suđenju. Trojica mladih sudaca na internacionalnoj listi, Jakupović, Peljto i Valjić imaju kvalitet i vjerujem da oni mogu ići samo naprijed u UEFA i FIFA takmičenjima. Zadovoljstvo mi je i što vidim na ovom seminaru dosta mladih sudija i sigurno da NS/FS BiH u perspektivi od njih može mnogo da očekuje.

Poznati sudija ističe da svaki meč ima svoju posebnost:

– Svaka utakmica je zahtjevna na svoj način. Ne dijelim mečeve na male i velike, za mene je svaki bitan. Naš posao je takav da nas svi pamte po posljednjem, bez obzira na kojem rangu takmičenja da sudimo. To je možda i neko breme posla kojim se bavimo. Igrači se pamte po sezonama ili golovima koje postignu i trofejima, a mi po posljednjim utakmicama koje odsudimo, tako da sa jednom možemo da poništimo sav minuli rad.

Milorad Mažić nije mogao da ne spomene najveći derbi u svojoj državi:

– Živim u zemlji gdje je neizbježna priča o derbiju između Zvezde i Partizana. Kao što se u BiH utakmica između Željazničara i Sarajeva doživljava sa posebnom strašću, tako je i u Srbiji sa „vječitim derbijem“. Naravno da postoji i pozitivna trema pred svaki meč, ne samo pred derbije. Nebitno da li se radi o pionirskom ili najvišem rangu takmičenja, ako nema takve strasti onda nešto nije u redu. Derbi je zahtjevna utakmica u svakom smislu, kako sportskom, tako i psihološkom. Utakmica koja dijeli fudbalsku javnost na dva dijela i koja nosi mnogo odgovornosti. Iskustvo koje imamo iz prethodnih derbija pomoglo nam je da budemo bolje sudije i volim da sudim takve utakmice.

nfsbih.ba