Danas, dvadeset godina otkako je sa porodicom napustio rodno selo, njegov život ide samo nizbrdicom. Dvadeset čemernih godina…

Ljudi u neprilici često ne znaju ni koga da mole ni koga da kume, pa je Miloš Pajić (1985), može biti bez velike nade, svratio u redakciju “Glasa zapadne Srbije” u Čačku i tu potražio pomoć.

Njegovom bolesnom ocu, veli, isteklo je dozvoljeno vreme boravka na Odjeljenju palijativne nege u Gradskoj bolnici, a sin traži da roditelj u bolnici ostane samo još dan, dok se on ne snađe gdje da ga smjesti.

Novinarka Tanjuga Ljubica Sokić je objasnila dr Radoslavu Miloševiću, direktoru Zdravstvenog centra u Čačku, kakva je muka, a ovaj je bez riječi dozvolio da pacijent ostane na odjeljenju do kraja sedmice.

Miloš se zahvalio i sa bratom Brankom (1987), koji bijaše zamišljen, ćutljiv, posjedeo kratko i povjerio svoj životopis.

Pajići su iz zavičajnog sela Perna na sjevernom Kordunu, kod Topuskog, morali da uteknu prvih dana avgusta 1995, pred “Olujom“.

– Preko Banije i Bosne traktor smo vozili malo đed Miloš po kome sam dobio ime, malo ja – priča Miloš Pajić koji je te, po srpski narod strašne godine, imao tek deset ljeta.

Od Pajića, na Kordunu je tada ostao samo Milošev otac Stojan (1960), na položaju, da brani rodnu grudu.

– Kada smo došli do Banjaluke, tu su nam rekli da ne možemo traktorom dalje, dali nam da prenoćimo na nekom fakultetu i sutradan nas autobusom prevezli u Beograd.

Tu se porodica pocijepala: baba i djeda sa svojom ćerkom otišli su u Irig, a Miloš i Branko s majkom u odmaralište “Zdravljak” na planini Jelici kod Čačka. U tom zbjegu im se pridružio otac Stojan, koji je na Kordunu ostao još desetak dana poslije pada Republike Srpske Krajine.

– Odatle smo se poslije selili i premještali, u Donju Trepču, pa u Vraniće, zatim u Trbušane, a onda nazad u Vraniće.

Mali Kordunaš počeo je da radi već sa 15 godina

– Zaposlio sam se sa 2000. godine u Konjičkom klubu “Milenko Nikšić” u Baluzi i od prvog dana stanujem na hipodromu, u jednoj prostoriji. Zarađujem 20.000 dinara mjesečno i nekako se borim– kaže Miloš.

A mlađi brat?

– Smjestio sam se u jednoj kući u Prijevoru kod Čačka, stara je 100 godina, samo što se ne sruši, ali nemam ništa bolje. Radim šta mi ponude za 200, 300 dinara, i tako živim – bilo je sve što je Branko rekao.

Priču nastavlja Miloš.

– Majka nas je napustila prije sedam godina, otišla u Sloveniju i preudala se, a otac je ostao da živi u mjesnoj kancelariji u Donjoj Trepči. Tu je 19. marta ove godine pretrpio moždani udar, prenijet je u bolnicu i ostao je živ, ali nepokretan. Po zanimanju je vkv bravar, radio je i u vešeraju čačanske bolnice, desetak godina.

Muka i nevolje nagone Miloša da ne razmišlja mnogo daleko, samo dan ili dva unaprijed.

– Mislio sam da oca smjestim kod mene na hipodromu i ja da ga gledam, ali ne može ni klub baš sve da mi da. Svakog dana pozivam i bolnicu u Guči, ali tamo nema slobodnih mjesta. Na kraju ću morati da nađem pare i zakupim neki kombi koji bi oca prevezao u Irig. Tamo će ga gledati baba, djeda i tetka.

Evo, danas, dvadeset godina otkako su kao dječačići napustili rodno selo, život dvojice braća ide samo nizbrdicom. Dvadeset čemernih godina, ali Miloš Pajić veli:

– Izborićemo se nekako. Valjda….

Srpska posla, ili muka, na isto se svede. Miloš Pajić je junačina, i to ona prava, živa. Zaslužio je bolje, više, zrelije,…