Mora da ste bar nekad čuli ove stihove: „Joj, hoću, hoću, hoću rado, rado, vodi me, strina, u cirkus ‘Kolorado’“. A možda se sjećate i ko je to pjevao… Sarajevska grupa „Nervozni poštar“!

To što su oni pjevali i svirali nije moglo ni u šta da se svrsta, ni u kakav žanr, ali je dobar dio raje, bosanske naročito, „pravo dobro uživao“ u kombinaciji teških treš narodnjaka i još težeg (hevi) metala. Takva je to muzika bila. Buka od gitara i bubnjeva kao na najžešćem koncertu nekih „hevimetalaca“ i glas prepun „narodnjačkog zavijanja“.

„Poštari“ su na prvom albumu imali jednog pjevača, na drugom drugog, na trećem trećeg i tako dalje.

U stvari, nema dalje, to je to.

Prvi se zvao Nuki i on je pjevao to o cirkusu „Koloradu“, o „Novoj godini koja kuca na vratima“ i čuvenu „Čoban tjera ovčice“, koja je, uzgred budi rečeno, svojevremeno, kad se pojavila (osamdeset i neke), bila u konkurenciji za čuveni „Hit nedjelje“ čuvene „Dvestadvojke“, gdje se uglavnom puštao samo hevimetal.

Originalna postava svirala je i pjevala u sastavu Nuki, zvani Salko Dinamitaš, pjevač, Fadil Šabović, tvorac i tekstopisac, Nikola Mitrović, gitarista, Dragan i Sule, specijalni efekti i razni instrumenti…

Poslije je došao da pjeva Rustem Nezirović Rule. Poslije jednog otpjevanog albuma otisnuo se u solo vode i bend se raspao. Poslije se raspala i država. Još poslije, albume pod istim imenom objavljivali su i Fadil i njegova ekipa i Rule i njegova ekipa i nije se znalo (kao u slučaju „Zabranjenog pušenja“) ko, u stvari, ima prava da nosi to ime. Danas su se svi, iz oba „Nervozna poštara“, razišli svako na svoju stranu. Poznato je samo da se Rustem Nezirović povukao sa estrade, da živi nadomak Sarajeva i da se bavi privatnim biznisom.

 

Moj ford stari

Nisam imao pare Golfa da kupim

a ni polovnog Stojadina

ali sam na kraju uspijo da skupim

kupio sam Forda

starog dva'est godina

Moj Ford stari

nikad se ne kvari

a sta sam mu, sta sam mu radio

gore dole, gore dole

joj, joj, joj

curicama svake noći

dušu sam mu vadio

Ne kaže se džaba Ford mašina

milicija nikad me nije dirala

pali Fordo, pali kao mina

kaseta je u njemu vazda svirala

Nudio me jedan stari cigo

ajde kume dam ga prodaš

molim te, evo Opela evo

1000 maraka umalo sam digo

ali se od Forda nisam mogo rastati.