Dan republike, 29. novembar prohladne 1974. godine. Stadion JNA finale Kupa Maršala Tita. Nikada jači Hajduk, i po mnogima, nikada jači Borac….Na kraju rezultat 1:0 za “majstore s mora”, jedinu loptu iza leđa velikog Janteljaka smjestio je Mario Boljat, najniži igrač na terenu, i to glavom! Valjda, je tako negdje bilo zapisano…..Ali Borac se nije osramotio, čak šta više, cijeloj Jugi je pokazao kako se bori za “crveno-plavi” grb, i da ne bi onog blata pred golom Haduka, ko zna kakva bi se istorija pisala.

A, ovu ulaznicu poslao nam je Amir Durgutović, legenda Borca iz onog drugog finala Kupa Jugoslavije, za banjalučane, još važnijeg i zlatnijeg, koji je i 30 i koju godinu poslije ostao doslovice vojnik Borca, spreman uvijek za priču, razgovor, o bilo kojoj generaciji kluba. Ni sam nije bio na utakmici, o kojoj pričamo, ali ulaznicu je sačuvao, kao nešto najveće, iz gotovo 10 decenija kluba iz Platonove. Zamisliti Borac bez Amira, ili Amira bez Borca, nepojmljivo, jer te dvije priče, vezane su kao pupčanom vrpcom….

Foto priču o tom velikom finalu iz 1974. godine možete pročitati OVDJE

A. mi nastavljamo dalje, sa “komadićima papira, koji život znače”. Rubrika koja je za nekoliko dana prevazišla sva naša očekivanja, jer javio nam se nevjerovatan broj ljudi, sa raznih merdijana, i svojih doživljaja, uz neku od tih ulaznica. I vi, ako imate nešto slično, javite nam se, da ovakve priče otrgnemo od zaborava…..