BiH je ”obećanija” zemlja od SAD, zemlja u kojoj se, za razliku od SAD,  bogatstva “gomilaju” bez znanja, rada i zvanja. Zemlja u kojoj se može uspjeti i da se sve oko sebe uništi. Naročito je to izraženo u fudbalskom sportu. Primjer opšteg propadanja fudbala u BiH je podređen interesima koje godinama ostvaruju moćni pojedinci preko dvojice prijeratnih osrednjih, nižerazrednih pomoćnih sudija Dragan Banjac i Ibrahima Hasanbegović koji su sebi i svojim porodicama obezbjedili egzistenciju i doživotno članstvo u Komitetu za sudije i suđenje FS BiH. Sa ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, oni odlučuju o svemu, pa i rezultatima važnih utakmica BH Telekom Premijer lige.

Fudbalska ”evropeizacija” je dvojac Hasanbegović-Banjac zatekla na dužnostima predsjednika i potpredsjednika Komiteta za sudije i suđenje FS BiH. Banjac i Hasanbegović, prema predloženom Pravilniku FS BiH, nisu ispunjavali uslove za članstvo, a pogotovo za najviša zvanja.

Ipak plan je smišljen, počeli su zloupotrebu prava i obaveza članova komiteta da predlažu, i predložili, da uslovi za članove, koji ne ispunjavaju uslove, ostanu u Komitetu do isteka mandata.

Hasanbegović i Banjac su do isteka mandat pripremili novu odredbu u Pravilniku prema kojoj članovi Komiteta mogu biti lica koja ne ispunjavaju uslove ukoliko su proveli najmanje četiri godine u članstvu Komiteta. Banjac i Hasanebgović su na ovaj način sebi obezbjedili doživotno članstvo i predsjedničku, odnosno potpredsjedničku funkciju na kojima su gotovo deceniju ili duže.

Dvojac je preuzeo i većinsko upravljanje nad sudijama i kontrolorima suđenja. Njihov glas je dovoljana da se odredi sudijska trojka ili šestorka, kontrolor suđenja ili komisija za bilo koju utakmicu Premijer ili nižih entitetskih liga. Priča o moći se ovdje ne završava, dvojac čini većinu koja utvrđuje konačnu ocjenu svih sudija i kontrolora suđenja na svakoj pojedinačnoj i svima utakmicama tokom prvenstva zajedno.

Sve donesene propise pa tako i Pravilnik o sudijama i suđenju FS BiH, kao posljednji doneseni u februaru 2017. godine, je na osnovu člana 4 stav 1 tačka 5, predložio Komitet za sudije i suđenje koji pored navedenog dvojca čini još četvorica od kojih su dvojicu oni odabrali.

Banjac i Hasanbegović su predložili da Komisiju za određivanje sudija i kontrolora suđenja čini predsjednik i dvojica podpredsjednika Komiteta, odnnosno da njih dvojica čine većinu u komisiji koja delegira sudije i kontrolore za utakmice BH Telekom Premijer lige, ocjenjuje sudije i kontrolore suđenja, nagrađuje, kažnjava i sačinjava rang liste za napredovanje sudija i kontrolora suđenja.

Postavlja se pitanje uloga UEFA u svemu ovome. Funkcioneri UEFA su upoznati da BH fudbal potresaju brojni skandali u koje je umješan vrh. Posjeta gospodina Čeferina Sarajevu i njegovo lumpovanje sa Begićem iznenađuje i predstavlja snažan udarac borbi protiv organizovanog kriminala u BH Telekom Premijer ligi.

Da Dino Begić i Mile Kovačević ne stoje iza Dragana Banjca, Salema Prolića, Ibrahima Hasanbegovića i ostalih reketaša i nestručnjaka u Komitetu za sudije i suđenje, ne bi nam bilo mnogo bolje, ali sigurno bolje nego danas!

Zla djela Komiteta za sudije i suđenje su prikazana na utakmjicama na kojima su sudije  Šehović i Petrović  (odnedavno evropski projekti) direktno uticali na rezultat nekoliko utakmica.  Šehović je čudnim odlukama dva puta porazio banjalučki Borac, bolje rečeno bio igrač više na strani  Mladosti iz Kaknja.  Dragan Petrović je  teško oštetio Široki na gostovanju u Gabeli kod Goška.

Dokaz da je postojala namjera su slabe ocjene 7,4  koje su za suđenje ovih utakmica Šehoviću i Petroviću dodijelili kontrolori suđenja.

Ovo nije jedino ”crvenilo” fudbalske javnosti BiH nastalo od posljedica Petrovićevih i Šehićevih grubih i namjernih sudijskih grešaka i odluka kojima su, u minulom dijelu prvenstva oštećeni klubovi sa ciljem režiranja konačnih rezultata utakmica.

Pođimo redom, u našem tekstu objavljenom 06. avgusta  pod naslovom ”Šeher, Šeher, Šehović, i bodovi odoše za Kakanj!” Borac je poražen na Gradskom stadionu od Mladosti (0:1)! Malo ko se tome nadao, a pored šokantnog početka i prvih 15 minuta u kojem se mnogo toga izdešavalo protiv banjalučana, sigurno da je “crna tačka” meča bio Admir Šehović, arbitar iz Sarajeva. Posebno je upečatljiv detalj iz 86. minuta kad nije dosudio jedanaesterac za Borac poslije prekršaja nad Galešićem, a morao je….Procjena kartona, odugovlačenje igre i još mnogo toga bilo je protiv Šehovića, ali šta to vrijedi pričati i pisati, jer bodovi su otišli za Kakanj…

Prošlo je tačno tri mjeseca na našoj stranici se 06. novembra ponovo našao ”junak” Admir Šehović. U tekstu pod naslovom : ”Šta će Šehović dobiti od kontrolora ? 8,3 vrlo dobro, služimo narodu!”  napisali smo da je Boro Elčić konačno rekao istinu u “kutku za sporni trenutak”! i nastavili….

Na utakmici Mladost (DK) – Borac arbitar iz Sarajeva Admir Šehović u 10. minutu dosudio je kazneni udarac za domaćina, koji nije bio! Nije to mogao ni Elčić prećutati, pa je nekoliko puta ponovio da u ovom slučaju nije bio kazneni udarac i da je Šehović pogriješio!

S obzirom da je iz tog kaznenog udarca Mladost postigla gol, a krajnji rezultat glasio je 2:1 za domaćina, jasno je svima da je ta odluka Šehovića direktno uticala na rezultat meča.

Šehović bi po istom principu trebao na hlađanje najmanje dva ciklusa (do osam utakmica), jer i za mnogo manje greške tu sudbinu su doživjeli Jakupović i Valjić, kojih nema nigdje, a i spadaju sa FIFA liste.

Još tragičnije u svemu jeste da je Borac prije meča tražio izuzeće sudije iz Sarajeva, ali i tu je naišao na “zid šutnje”. Dragan Banjac je pokazao svoju nemoć na nivou BiH, baš kao i FSRS, jer isti slučaj bi bio i da je ova utakmica odlučivala za opstanak. Borac bi bio pokraden, i ispao, kao i mnogo puta do sada. Sarajevska fudbalska mafija sa nekoliko pajaca iz Srpske i dalje vlada bh terenima…..

A kako to izgleda kad sude novi evropejci Dragan Petrović i Admir Šehović pogledajte u video prilozima. I onda i nema razloga da se pitamo zašto smo na dnu evropskog fudbalskog puta, iz kojeg teško da možemo gore, sa Begićem, Banjcem, Hasanbegovićem, Prolićem, Pilavom…….