Mještani sela Lužani kod Gradiške, zaista su pravi entuzijasti, a po dosadašnjem radu i rezultatima mogu im pozavidjeti mnoga sela iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lužani se nalaze na pragu Evropske unije, na samoj granici BiH i Hrvatske, gdje se gradi veliki mosta na autoputu. Predsjednik mjesne zajedice Lužani, Nenad Bajić, zajedno sa saradnicima uspio je da okupi mlade ljude oko ideje sportskog društva, pa su kreirali Sportsko društvo „Lužani“.

  • Radnim akcijama te uz pomoć više donatora obnovili smo društveni dom, terene za fudbal, odbojku i druge sportove, uredili obližnje šumarke, napravili parking, puteve, staze za rekretivce i bicikliste na ukupnoj površini od 7,5 dunuma – ističe Bajić, otac tri sina i djed trojice unuka. Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili su da sudbinu Lužana uzmu u svoje ruke i da pokušaju nešto promijeniti. Sagradili su sportska igrališta, a sada završavaju sa projektom opremanja prve seoske biblioteke na ovim prostorima.

“Preko gospodina Vujnića, direktora Turističke organizacije Gradiška, uspjeli smo ostvariti kontakt sa firmom “Grofamrk” iz Laktaša, koju su skupili ostatke od štampanja knjiga i sada ovdje imamo 244 naslova i 1022 primjerka knjiga. Knjige su nove. U saradnji sa bibliotekom Gradiška ćemo izvršiti razmjenu knjiga, jer nama je cilj da imamo dosta sportske literature, istorije stradanja našeg naroda na ovim prostorima ali i knjiga koje djeca koriste za svakodnevnu literature u osnovnoj školi.”

Ovo je prva seoska biblioteka u okruženju, a Bajić dodaje d aim je cilj da se djeca igraju na ovim sportskim terenima i da se tu okupljaju, čitaju knjige, razmjenjuju mišljenja. Sve u cilji spajanja sporta I edukacije. “Cilj nam je da veliki broj djece koji žive u našem selu, gdje svaka kuća ima minimum troje djece, okupljamo ovdje na ovom mjestu. Isto tako želimo da ovo bude izletište za osnovne škole, a već smo uspjeli da organizujemo turnir u šahu, gdje okupljamo ljude sa gradiških sela od sedam do 77 godina”.

Bajić i njegov tim se tu ne zaustavljaju, nego planiraju nove projekte, a najvažniji im je, kako kažu kino na otvorenom, gdje već po malo prave infrastrukturu i traže donator. Želja im je da imaju kino u prirodi, što je veliki projekat ali oni vjeruju da ga mogu ostvariti.

Prebogatu prirodu ovog kraja, mještani Lužana žele približiti svijetu i kroz biciklizam, gdje planiraju da šaroilke krajolike pretvore u biciklističke staze, jer iovako imaju veliki broj biciklista koji špartaju selom. U planu je i atletska staza za koju krče šiblje.

Sve u svemu Gradiška će imati šta pokazati svijetu, kada bude sagrađen velelepni most sa četiri trake na rijeci Savi. To će biti most Bosne i Hercegovine prema srcu Evrope, a kraj mosta su Lužani, koji ni jednog prolaznika neće ostaviti ravnodušnim.

“Priče sa granice”