U selu Desine kod Velikog Gradišta živi jedan od najstarijih stanovnika Srbije. Milivoje Matejić ima 106 godina i još uvijek je dobrog zdravlja, mada se, kaže, ničega u životu nije odricao.

– Zdrav sam, mogu da jedem, mogu da pijem, a i žene volim da pogledam  – ističe Matejić.

Da li je u toj rečenici Milivoja Matejića iz sela Desine kod Velikog Gradišta sadržana tajna dugovječnosti? Šta god da je u pitanju, deda Milivoje dočekao je tako 106 godina. A da nikada nije popio lijek.

Ništa me ne boli, što da pijem lijek? Ko ima 100 godina, a da ga ništa ne boli – čudi se Milivoje.

Donedavno, deda Milivoje je obrađivao i njive. Danas se teško kreće, ali je do prošle godine vozio traktor.

Kaže da saobraćajci koji su ga zaustavili u Srednjevu nisu mogli da povjeruju kad su mu pogledali u ličnu kartu i vidjeli da je rođen 1910. godine. Tri puta su provjeravali da nije neka greška i na kraju ga pustili jer u stvari, osim što je višestruko stariji od sopstvenog traktora, nikakav prekršaj nije napravio.

Za njegovog dugog vijeka promjenile su se mnoge države, ali, kaže, nešto nikad nije: “ko ima para može da uživa, ko nema mora da trpi”.

Deda Milivojeva supruga, njegova vršnjakinja, umrla je u 96. godini. Lijepo su, kaže, zajedno proživjeli: on je uzeo šta je volio, ona je uzela šta je volila. Nema to kao sada – „idi mi, dođi mi“.

Milivoje Matejić ima sina u Francuskoj i unuka u obližnjem selu, koji mu finansijski pomažu. Iz Opštine Veliko Gradište obećali su mu slušni aparat. A možda i njega i Desine uvrste u turističku ponudu.

Deda Milivoje kaže da se tokom svog vijeka nije odricao ni hrane ni pića. Istina, izbjegavao je rakiju. Planira da dočeka još mnogo proljeća. Ako bude ovako, barem još deset godina,…..