Država koji ima elitnu gardijsku brigadu, ne treba da brine za svoju budućnost! A Republika Srpska tokom svog ratnog puta i te kako ju je imala….

Na svečanom defileu za 30. rođendan Republike učestvovalo je i 60-ak veterana pripadnika Prve motorizovane Gardijske brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Sa sedam brigadnih zastava, kao i velikom dužine i širine 20X5 metara izmamili su velike aplauze mnogobrojne publike širom glavne Aleje sve do do Trga Krajine. Pogotovo spektakularno je bilo kada se začula čuvena gardijska koračnica: “Lijeva ‘desna ‘jedan ‘dva, ide prva Gardijska”!

Inače, tokom ratnog puta. kroz Gardu je prošlo oko 7.100 boraca, dok je više od 150 položilo živote u temelje Republike Srpske.

Ono što oslikava ovu slavnu brigadu jeste njena struktura, jer 95 odsto činili su je golobradi mladići, od 18, 19 ili 20 godina, a kao jedina u Republici Srpskoj bila je sastavljena iz njene mladosti od Trebinja do Novog Grada. Nema mjesta u Srpskoj koje nije imalo gardistu, na ponos, porodice, majke, supruge, djece, ali i države!