Ambasador SAD u BiH Erik Nelson uručio je načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije Nasa kojim je potvrđeno da je krater na Marsu, na koji bi sljedeće godine trebalo da sleti jedan rover, dobio naziv po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

– Uručio sam pismo iz Nase u kojem se navodi da je ova lokalna zajednica zbog svog imena direktno povezana sa planetom Mars. To je krater na kojem će naredne godine sletjeti jedan rover – rekao je Nelson.

On je istakao da mu je drago što je danas u Jezeru i dodao da su iz američke Ambasade na proslavi Dana nezavisnosti u Sarajevu objelodanili da se jedan krater na Marsu zove po ovoj lokalnoj zajednici.

Nelson je dodao da se nada da će ova veza sa Marsom u budućnosti doprinijeti da djeca i studenti shvate koliko su za njihovo buduće obrazovanje značajni nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Ružičićeva je izrazila zadovoljstvo što je Jezero danas centar ovakvog važnog događaja i što je upravo toj opštini, među više od 80 prijedloga, pripala čast da se po njoj nazove krater na Marsu.

Ona je izrazila uvjerenje da je ovo početak velikih projekata i da će u ovom mjestu možda u budućnosti biti osnovan Nasin mali naučni centar, gdje će studenti moći da se upoznaju o radu te agencije.